Svetosavske litije u Sarajevu (FOTO)

14.12.2023. 09:07
0
IZVOR: zaboravljenikorijeni.org

Svetosavske litije u Sarajevu, početkom dvadesetog vijeka, okupljale su hiljade građana, ne samo srpske, već i drugih nacionalnosti. Nerijetko se dešavalo da jevrejska, muslimanska ili hrvatska društva daju i novčane priloge za organizovanje proslava. Obilježavane su krsne slave, godišnjice srpskih društava, uspomene na najveće događaje iz srpske istorije, a na obilježavanjima često su organizovane i izložbe umjetničkih radova, recitacije, koncerti klasične i nacionalne muzike, viteške igre, predavanja i dr.

Litije su se kretale najznačanijim sarajevskim ulicama u tom vremenu koje su nosile nazive po srpskim junacima i oslobodiocima – Kralja Petra I (kasnije preimonovana u Maršala Tita), Obala Stepe Stepanovića (tokom Drugog svjetskog rata Obala Adolfa Hitlera, nakon Drugog svjetskog rata vraćen naziv po Vojvodi Stepi, a od 1993. Obala Kulina Bana), Miloša Obilića (danas Safvet Bega Bašagića), Trg Živana Rankovića – Rankovićev trg (danas Austrijski trg), Vojvode Radomira Putnika (od Marindvora do Malte, danas Zmaja od Bosne) itd.

Slika

Foto: zaboravljenikorijeni.org

Petnaesti pješadijski puk “Stevan Sinđelić” poziva na obilježavanje svoje krsne slave u kasarni Kralja Aleksandra I.

Slika

Foto: zaboravljenikorijeni.org

Srpska nacionalna omladina “Petar Kočić” u Sarajevu proslavlja svoju nacionalnu slavu “Sveti Sava” u domu Sime Milutinovića Sarajlije.

Slika

Foto: zaboravljenikorijeni.org

Kasarna Kralj Petar I Karađorđević, kasnije preimenovana u Kasarna Maršala Tita. Danas ovaj prostor pokriva Kampus univerziteta u Sarajevu, a jednim dijelom i Ambasada SAD.

Slika

Foto: zaboravljenikorijeni.org

Deseti pješadijski puk “Takovski” poziva na svoju krsnu slavu i obilježavanje uspomene na Drugi srpski ustanak 1815. godine pod vođstvom kneza Miloša Obrenovića.

  • Slika
  • Slika

Foto: zaboravljenikorijeni.org

Srpska čitaonica u Novom Sarajevu organizuje krsnu slavu i kulturno-umjetnički program.

Slika

Foto: zaboravljenikorijeni.org

Prva hrvatska štedionica šalje prilog od 2000 dinara Srpskom kulturnom i prosvjetnom društvu “Prosvjeta” povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja.

Slika

Foto: zaboravljenikorijeni.org

Srpsko pravoslavno bratstvo Svetog Save u Sarajevu na obilježavanju krsne slave organizuje i izložbu umjetničkih radova.

Slika

Foto: zaboravljenikorijeni.org

Patrijarh Varnava tokom jeseni 1933. posjetio je veći broj gradova u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Mostar, Trebinje, Sarajevo itd). Sarajevo je posjetio 16. i 17. septembra kada se obilježavalo 70 godina od početka gradnje Saborne crkve. Učesnici tadašnje svetosavske litije bili su i episkopi ohridsko-bitoljski Nikolaj Velimirović (Sv. Nikolaj Žički), bački Irinej Ćirić, moravički Vikentije Vujić, mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić (Sv. Petar Sarajevski), sveštenstvo iz nekoliko krajeva Kraljevine Jugoslavije, predstavnici civilnih i vojnih vlasti, građani, među kojima je bilo i pripadnika drugih vjeroispovjesti. Na fotografijama tadašnjih litija uočava se elegancija i stil oblačenja kakav je u to vrijeme viđan u najvećim evropskim prestonicama. Litija se kretala od Saborne crkve putem oko Vijećnice prema Staroj Crkvi, a zatim nazad prema Sabornoj crkvi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    9h 56m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 11m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    17h 2m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    15h 29m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    17h 21m
    0