Svjedok potvrdio da su u kući u Međeđi bila zatvorena četiri zarobljenika

11.09.2023. 15:48
0
IZVOR: srna.rs

Svjedok Tužilaštva BiH Adil Čakara rekao je na suđenju optuženima za zločine nad zarobljenim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/ na području Goražda i Višegrada da su u jednoj kući u Međeđi bila zatvorena četiri ratna zarobljenika, od kojih su trojica prebačena u Goražde, a da mu sudbina jednog nije poznata.

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. godine nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada optuženi su Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda, dok se Mehmedu Dobrači sudi za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Čakara je rekao da mu je optuženi Ćamil Ramić bio nadređeni dok je bio vojni policajac u Međeđi, a kasnije je prešao u Vojnu policiju Istočno-bosanske operativne grupe u Goražde, kada je saznao da je preminuo jedan od trojice ratnih zarobljenika, prenosi Birn.

Svjedok je ispričao da im je Ramić tada bio komandir, a da je on bio zadužen za privođenje vojnih lica.

Na pitanje tužioca Marijane Čobović, svjedok je odgovorio da ne zna ko je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost, kao i da on nije izdavao naređenja, čime je negirao iskaz koji je dao ranije.

Čakara je rekao da je u Goraždu bio u vodu Vojne policije zaduženom za privođenje i da mu je komandir bio optuženi Ramiz Mićivoda.

Na podsjećanje da je u istrazi izjavio da je komandir čete Vojne policije bio Šuhret Mehmedspahić, koji je bio podređen Himzi Selimoviću, svjedok je rekao da to ne zna.

Nekadašnji pripadnik Vojne policije Istočno-bosanske operativne grupe u Goraždu Nazif Bajrović, kojem je nadređeni bio Mićivoda, naglasio je da ne zna ko je bio zamjenik komandira čete Vojne policije, na šta mu je Tužilaštvo predočilo da je u istrazi rekao da je komandira čete mijenjao Mićivoda, što je svjedok negirao.

- Nisam stručnjak za vojna pitanja, ne znam ko je zamjenik - rekao je Bajrović, koji je nagirao i da je izjavio da je četa Vojne policije Istočno-bosanske operativne grupe u Goraždu bila podređena pomoćniku komandanta za bezbjedost, te da je tu dužnost prvo obavljao Emin Imamović, pa Himzo Selimović i Mehmed Dobrača.

Svjedok je ispričao da je poslije rata sreo izvjesnog Iliju iz Rudog, koji je bio zatvoren u Zavodu za osiguranje imovine i lica, koji mu je pričao kako mu je u Međeđi jedan vojni policajac izbio oko, ali se "ne sjeća" koje ime je spomenuo.

On je negirao i navode koji se odnose na odvođenje zatvorenika na ispitivanje, te da je čuo da Selimović ili Imamović traže da im se dovede određena osoba.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili pripadnici takozvane Armije BiH, uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra sunčano i toplo Sutra sunčano i toplo
Kilogram pilećeg filea i do 16 KM Kilogram pilećeg filea i do 16 KM
Počela izborna kampanja u BiH Počela izborna kampanja u BiH
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 23m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 46m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 19m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 16m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 7m
    0