Свједок потврдио да су у кући у Међеђи била затворена четири заробљеника

11.09.2023. 15:48
0
ИЗВОР: srna.rs

Свједок Тужилаштва БиХ Адил Чакара рекао је на суђењу оптуженима за злочине над заробљеним борцима Војске Републике Српске /ВРС/ на подручју Горажда и Вишеграда да су у једној кући у Међеђи била затворена четири ратна заробљеника, од којих су тројица пребачена у Горажде, а да му судбина једног није позната.

За злочине почињене од 1992. до 1994. године над заробљеницима на подручју Горажда и Вишеграда оптужени су Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода, док се Мехмеду Добрачи суди за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене између фебруара и октобра 1995. на подручју Рогатице и Горажда.

Чакара је рекао да му је оптужени Ћамил Рамић био надређени док је био војни полицајац у Међеђи, а касније је прешао у Војну полицију Источно-босанске оперативне групе у Горажде, када је сазнао да је преминуо један од тројице ратних заробљеника, преноси Бирн.

Свједок је испричао да им је Рамић тада био командир, а да је он био задужен за привођење војних лица.

На питање тужиоца Маријане Чобовић, свједок је одговорио да не зна ко је био помоћник команданта за безбједност, као и да он није издавао наређења, чиме је негирао исказ који је дао раније.

Чакара је рекао да је у Горажду био у воду Војне полиције задуженом за привођење и да му је командир био оптужени Рамиз Мићивода.

На подсјећање да је у истрази изјавио да је командир чете Војне полиције био Шухрет Мехмедспахић, који је био подређен Химзи Селимовићу, свједок је рекао да то не зна.

Некадашњи припадник Војне полиције Источно-босанске оперативне групе у Горажду Назиф Бајровић, којем је надређени био Мићивода, нагласио је да не зна ко је био замјеник командира чете Војне полиције, на шта му је Тужилаштво предочило да је у истрази рекао да је командира чете мијењао Мићивода, што је свједок негирао.

- Нисам стручњак за војна питања, не знам ко је замјеник - рекао је Бајровић, који је нагирао и да је изјавио да је чета Војне полиције Источно-босанске оперативне групе у Горажду била подређена помоћнику команданта за безбједост, те да је ту дужност прво обављао Емин Имамовић, па Химзо Селимовић и Мехмед Добрача.

Свједок је испричао да је послије рата срео извјесног Илију из Рудог, који је био затворен у Заводу за осигурање имовине и лица, који му је причао како му је у Међеђи један војни полицајац избио око, али се "не сјећа" које име је споменуо.

Он је негирао и наводе који се односе на одвођење затвореника на испитивање, те да је чуо да Селимовић или Имамовић траже да им се доведе одређена особа.

Оптуженима је стављено на терет да су били припадници такозване Армије БиХ, углавном на позицијама у безбједносном сектору.

Наставак суђења заказан је за 18. септембар.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 52m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 47m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 41m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 9m
    0