Svjetski dan borbe protiv karcinoma

04.02.2022. 09:31
0
IZVOR: Katera

Broj osoba oboljelih od malignih bolesti je u stalnom porastu, u Republici Srpskoj jedna petina stanovništva umire od karcinoma, rekla je ovo povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma supspecijalista internističke onkologije, doktorica Zdravka Golijanin iz Bolnice „Srbija“ Istočno Sarajevo.

- Najčešći malignitet kod muškaraca je karcinom pluća, dušnika i bronha, a karakteriše ga visoka incidenca i visok mortalitet. Kod žena je karcinom dojke vodeći uzrok obolijevanja i smrti. Karcinom debelog crijeva i rektuma su na drugom mjestu kao uzrok obolijevanja od karcinoma i kod muškaraca i kod žena, dok su na trećem mjestu karcinom prostate kod muškaraca i karcinom grlića materice kod žena - naglasila je dr Golijanin.

Napominje da je većina karcinoma rezultat izloženosti brojnim različitim faktorima rizika. Osnovni pristup u kontroli malignih bolesti predstavljaju preventivne mjere na polju sprečavanja njihovog nastanka. Iako se neki uzročnici malignih bolesti kao što je nasljedna predispozicija ne mogu izbjeći, oko jedne trećine slučajeva karcinoma se može spriječiti smanjenjem faktora rizika koji se odnose na ponašanje i ishranu.

Prema njenim riječima kao mjere primarne prevencije, savjetuje se prestanak pušenja, konzumiranje zdrave hrane, redovna fizička aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, izbjegavanje konzumiranja alkohola, izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu, zaštita od pojedinih virusnih i bakterijskih infekcija kao što su humani papiloma virus, virus hepatitisa B i Helicobacter pylori, poštovanje zdravstvenih i sigurnosnih uputstava na radnom mjestu i odgovorno ponašanje.

Kao mjere sekundarne prevencije preporučuju se samopregledi dojki, te redovni mamografski pregledi ženama starijim od 40 godina, a naročito između 50 – 70 godine života, redovni ginekološki pregledi i PAPA testiranje od 25 – 65 godine, testiranje stolice na skriveno krvarenje od 50 – 75 godine i samopregledi kože i za muškarce i žene, dodaje dr Golijanin.

Muškarcima iznad 50 godina preporučuje se jednom godišnje digitorektalni pregled i tumor marker za karcinom prostate, naročito ako postoji genetska predispozicija za isti. Takođe, redovni ultrazvučni pregled i tumor marker za karcinom jetre za oboljele od hepatitisa B i sa cirozom jetre.

Ukoliko dođe do razvoja bolesti ishod je moguće poboljšati ranim otkrivanjem i adekvatnim liječenjem i rehabilitacijom, zaključuje dr Zdravka Golijanin.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih od karcinoma povećati sa 19,3 miliona u 2020. godini na 28,4 miliona u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti sa 10,0 miliona na 16,4 miliona godišnje.

Svjetski dan borbe protiv karcinoma u svijetu se svake godine obilježava 4. februara kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije. Ovu inicijativu pokrenula je Međunarodna unija za borbu protiv karcinoma uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih organizacija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminuo prof. dr Darko Kalajdžić Preminuo prof. dr Darko Kalajdžić
Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici „Srbija“ Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici „Srbija“
Jeremić: Prevencija bolesti kod zdravih žena jedan od osnovnih ciljeva Udruženja „FeminIS“ Jeremić: Prevencija bolesti kod zdravih žena jedan od osnovnih ciljeva Udruženja „FeminIS“
Najčitanije
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    21h 32m
    1
  • Pronađena Anastasija Kaurinović
    15h 49m
    1
  • Super ljudske priče iz Foče: Nemanja Trivun, heroj koji spasava živote
    19h 41m
    0
  • Sjećanje na umjetnicu Katarinu Ivanović
    13h 28m
    0
  • Preminuo prof. dr Darko Kalajdžić
    12h 7m
    0