Tamara Antonić: Budućnost vidi u naučno-istraživačkom radu

29.06.2020. 16:53
2
IZVOR: Katera

Sklonost i ljubav prema prirodnim naukama od samog početka školovanja navela su Tamaru Antonić iz Pala da krene putem izučavanja prirodnih nauka, u ovom slučaju biohemije, te nakon završene gimnazije upisuje Farmaceutski fakultet u Beogradu, smjer medicinska biohemija.

Odluku da studira na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu donosi u četvrtom razredu gimnazije, gdje se u okviru hemije izučavaju osnovni principi biohemije, što je kod nje privuklo posebno interesovanje da se toj oblasti u narednom periodu znatno više posveti.

- Tada sam saznala da na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu postoji smjer medicinska biohemija, koja mi se učinila kao odlična spona između biohemije i medicine, a smjer je zamišljen tako da znanja iz hemije, biohemije i malim dijelom molekularne biologije primjenite na ispitivanje ljudskog zdravlja – kaže Antonićeva.

Tamara, koja je sada magistar farmacije – medicinski biohemičar, kaže da osoba koja stekne ovo zvanje treba da uz pomoć svojih saznanja i različitih analitičkih metoda, te savremenih tehnologija, doprinese u prevenciji i otkrivanju bolesti i utvrđivanju uzroka oboljenja, kao i praćenju efekata primjenjene terapije, kao i prognozi i ishodu bolesti.

Odluku da studira u Beogradu, kaže da je donijela logičnim izborom s obzirom na sve mogućnosti koje Univerzitet u Beogradu nudi studentima iz Republike Srpske.

- Studenti koji dolaze iz Republike Srpske imaju ista prava kao studenti iz Srbije, a koja se tiču prijema i upisa na fakultete Univerziteta u Beogradu, cijelog procesa studiranja, odnosno finansiranja, kao i mogućnosti smještaja u studentskim domovima kao i građani Srbije. Pored toga, Univerzitet u Beogradu zauzima i istaknute pozicije na nekoliko rang listi koje rangiraju fakultete širom svijeta, što svakako govori o kvalitetu ovog Univerziteta – kaže Antonićeva.

Ona kaže da je smjer medicinska biohemija zamišljen tako da se teorijska i praktična znanja stečena tokom studija primjenjuju u biohemijskim, toksiloškim i sanitarnim laboratorijama.

- Pored biohemijskih laboratorija, gdje učestvuju u prevenciji, dijagnozi i prognozi bolesti, te praćenju terapije, magistri farmacije – medicinske biohemije, mogu da kontrolišu kvalitet i bezbjednost hrane, vazduha i životne sredine, učestvuju u prevenciji  i dijagnostifikovanju trovanja – dodaje Antonićeva.

Tamara kaže da na početku studija nije bilo lako, te da joj je bilo potrebno mnogo truda i vremena kako bi spremila ispite, ali i uklopila se u novi sistem učenja i novu životnu sredinu.

- Kako sam mnogo vremena provodila na fakultetu, a veliki broj vježbi je morao i unaprijed da spremi, ključ svega je bila dobra organizacija. Farmaceutski fakultet se nalazi na periferiji Beograda i na neki način smo izdvojeni od grada, tako da sam najveći dio pauza i slobodnog vremena provodila sa kolegama sa fakulteta – kaže Antonićeva.

Nagrada za odlične rezultate na fakultetu tokom integrisanih petogodišnjih studija, Tamari je došla u vidu izbora za najboljeg studenta u generaciji na fakultetu  uz prosjek od 9,85.

Slika

- Kada sam upisala fakultet, osnovni cilj mi je bio da redovno završim studije i da steknem znanje koje će mi biti osnova za dalji rad, a nisam ni razmišljala da ću diplomirati kao najbolji student u generaciji. Prva ocjena i ujedno prva desetka su mi bile dokaz da nije bitno odakle dolazite, već da se vrednuju trud i znanje, ali i dodatni motiv da se još više trudim i radim – ističe Antonićeva.

Tamara je nakon završenih studija dobila priznanje „Profesor Ivan Berkeš“ za vrhunski doprinos u oblastima farmacije i medicinske biohemije, te Povelju za izuzetan uspjeh tokom studiranja.

Slika

- Ove nagrade su potvrda onoga što sam radila prethodnih pet godina i zaista velika je čast. Pored toga, titula najboljeg studenta u generaciji mi nameće obavezu da u budućnosti opravdam istu – kaže Antonićeva.

Mjesec dana po završetku osnovnih studija na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, Tamara upisuje doktorske studije na modulu medicinske biohemije.

- Mnogo značajniji dio ovog vida studija je istraživački rad, koji nudi šansu da se nauka spozna na jedan drugi način. Upravo kroz doktorske studije sam stekla priliku da učim i radim sa savremenim tehnologijama i metodama, koje se na osnovnim studijama obrađuju samo teorijski – ističe Antonićeva.

Ona dodaje da, s obzirom da se bavi eksperimentalnim radom, smatra da su upravo ti sati koje provodi u laboratoriji, analitički problemi koje rješava u komunikaciji sa kolegama ili iščitavajući literaturu, najvrijednije iskustvo.

Kaže da je teško dati odgovor kada će njen doktorski i istraživački rad doći do kraja, jer eksperimentalne nauke poput ove kojom se ona bavi iziskuju i veće finansijske resurse.

- Moj rad je najvećim dijelom vezan za laboratoriju, pa neplanirane situacije poput ove sa pandemijom korona virusa odlažu i kraj doktorskih studija. Ja sam trenutno negdje na polovini eksperimentalnog rada. Jedan dio je odrađen, ali i dalje ostaje mnogo sati rada do finalnog rezultata – kaže Antonićeva i dodaje da je njena doktorska disertacija vezana za izučavanje metaboličkih promjena sa akcentom na promjene u metabolizmu lipida kod žena sa visokorizičnom trudnoćom.

Osim doktorskih studija, Tamara je student i specijalističkih studija, te je angažovana na fakultetu kao asistent na šest predmeta na dva studijska programa, kao i na nastavi koja se odvija na engleskom jeziku.

Slika

- Biti zaposlen i istovremeno pohađati doktorske i specijalističke studije nije lako. Svaki od ovih segmenata iziskuju mnogo vremena i kontinuiranog učenja i rada na sebi. Olakšavajuća okolnost je to što su sva tri segmenta vezana za istu instituciju – Farmaceutski fakultet u Beogradu, kao i činjenica da sam položila ispite na doktorskim studijima – kaže Antonićeva.

Specijalističke akademske studije modul – biohemijska dijagnostika Tamara je upisala u tekućoj 2019/20. školskoj godini, a biohemijska dijagnostika predstavlja ono čime se jedan magistar farmacije – medicinski biohemičar bavi ukoliko radi u biohemijskoj laboratoriji.

Kao asistent u nastavi na Farmaceutskom fakultetu, Tamara kaže da se trudi da motiviše studente i da ih zainteresuje za materiju koju im predaje. Njen utisak je, kako kaže, da je mnogo pametnih, mladih ljudi i nada se da će oni svoja znanja i vještine uspjeti da iskoriste na najbolji mogući način.

Tamarini dalji planovi nakon doktorskih i specijalističkih studija ostaće vezani za Beograd, a ima želju da se nastavi baviti naučno-istraživačkim radom.

- U nauci postoji potreba za stalnim usavršavanjima, pa bih voljela da bar u kraćim periodima boravim u inostranstvu, gdje bih imala priliku da se bavim usavršavanjem onoga što trenutno radim, ali i da učim o novim metodologijama – ističe Antonićeva.

Biografija:

Tamara Antonić je rođena 1993. godine u Palama. Osnovnu školu i Gimnaziju je završila odličnim uspjehom u Palama, nakon čega je upisala integrisane studije na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tamarin rođeni brat Luka je takođe odlučio da život posveti naučnoj karijeri, o čemu smo već pisali na linku OVDJE 

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Ljiljana Trifkovic 01.12.2021. 07:11
    Cestitke Tamara na uspjehu i na tvom nevjerovatnom trudu. Ti si ponos roda svoga. Zelimo ti svaku srecu u zivotu i uspjeh u tvom daljem naucnom radu.
  • Generic placeholder image
    Marinko 29.06.2020. 19:13
    Svaka cast Tamara, ti si nas ponos Pala , Romanije i Republike Srpske. Bravo
Povezane vijesti
U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
Paljanski biatlonci rezultatima potvrdili kvalitet Paljanski biatlonci rezultatima potvrdili kvalitet
Najčitanije
  • Izgorio automobil u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    14h 49m
    0
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    6h 38m
    1
  • Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
    15h 2m
    7
  • Knez Miloš - oslobodilac i autokrata
    19h 15m
    0
  • Uhapšen muškarac, zaplijenjeno više od kilogram droge
    17h 10m
    0