Tijani sestra želi da donira matericu

01.12.2023. 15:24
0
IZVOR: rts.rs

Poslije histeroktomije, Užičanki Tijani Vučković Aničić predložena je transplantacija materice, kao šansa da postane majka. Za donora se bez razmišljanja javila njena sestra od tetke, a medicinske analize su potvrdile i da odgovara kao donor. Za transplantaciju, koja se ne radi u Srbiji, Tijani je potrebno 50.000 evra i do sada je prikupljeno 40 odsto sredstava.

I pored trogodišnjeg liječenja, tridesetogodišnjoj Tijani prošle godine je odstranjena materica, ali njoj i suprugu Milošu nije se svijet srušio, vjerovali su da postoji način da postanu roditelji.

- Ja sam znala da postoji surogat majčinstvo, ali sam saznala od svoje doktorke da postoji transplantacija materice. Miloš i ja smo smo se odlučili da ja odem na transplantaciju materice, tu smo otišli kod doktora Milana Milenkovića, koji radi takav vid operacije. Kada smo otišli kod njega, on je, hvala bogu, rekao da imam dobru funkciju jajnika, ali sad nam je bio potreban donor - priča Tijana Vučković Aničić.

I naizgled teško rješiv problem traženja donora, u trenu je riješila Tijanina sestra od tetke, čiji joj je zagrljaj od djetinjstva bio utjeha.

- Taj neki telefonski poziv je usledio gde je ona meni rekla da su trenutno u procesu traženja donora za matericu, gde sam ja samo rekla – da li pored mene žive tražiš da to neko drugi bude? Meni apsolutno ne znači ništa, a njoj menja ceo život i doživeće i to, ko ja što sam doživela pre 15 godina da postane majka i tu nema dvoumljenja, ja želim to, ja sam spremna, i jedva čekam da to uradim  - kaže Milica Popović iz Arilja, Tijanina sestra od tetke.

Doktor Milenković nam je potvrdio da Milica ispunjava uslove za donora materice Tijani, koja je već zamrzla embrione uoči transplantacije koja će se obaviti u inostranstvu jer se ne radi kod nas.

- Kroz ovo nekako prolazim sa nekim leptirićima u stomaku… i bože zdravlja, da skupim to i da kroz nekih par meseci, eto ovde me vidite operisanu i za nekih možda godinu dana sa bebom - kaže Vučković Aničić.

Na putu ka majčinstvu, dodaje Tijana, nisu joj smetnja ni benigni tumori na moždanoj kori, ni epilepsija koju terapijom drži pod kontrolom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Otac daje ćerki bubreg, majka sinu: Sve je spremno za operativni zahvat Otac daje ćerki bubreg, majka sinu: Sve je spremno za operativni zahvat
Nađene dvije djevojčice nestale u Puli Nađene dvije djevojčice nestale u Puli
Nestale dvije sestre u Hrvatskoj Nestale dvije sestre u Hrvatskoj
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    23h 40m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 24m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    17h 9m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    14h 8m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    15h 20m
    0