Тијани сестра жели да донира материцу

01.12.2023. 15:24
0
ИЗВОР: rts.rs

Послије хистероктомије, Ужичанки Тијани Вучковић Аничић предложена је трансплантација материце, као шанса да постане мајка. За донора се без размишљања јавила њена сестра од тетке, а медицинске анализе су потврдиле и да одговара као донор. За трансплантацију, која се не ради у Србији, Тијани је потребно 50.000 евра и до сада је прикупљено 40 одсто средстава.

И поред трогодишњег лијечења, тридесетогодишњој Тијани прошле године је одстрањена материца, али њој и супругу Милошу није се свијет срушио, вјеровали су да постоји начин да постану родитељи.

- Ја сам знала да постоји сурогат мајчинство, али сам сазнала од своје докторке да постоји трансплантација материце. Милош и ја смо смо се одлучили да ја одем на трансплантацију материце, ту смо отишли код доктора Милана Миленковића, који ради такав вид операције. Када смо отишли код њега, он је, хвала богу, рекао да имам добру функцију јајника, али сад нам је био потребан донор - прича Тијана Вучковић Аничић.

И наизглед тешко рјешив проблем тражења донора, у трену је ријешила Тијанина сестра од тетке, чији јој је загрљај од дјетињства био утјеха.

- Тај неки телефонски позив је уследио где је она мени рекла да су тренутно у процесу тражења донора за материцу, где сам ја само рекла – да ли поред мене живе тражиш да то неко други буде? Мени апсолутно не значи ништа, а њој мења цео живот и доживеће и то, ко ја што сам доживела пре 15 година да постане мајка и ту нема двоумљења, ја желим то, ја сам спремна, и једва чекам да то урадим  - каже Милица Поповић из Ариља, Тијанина сестра од тетке.

Доктор Миленковић нам је потврдио да Милица испуњава услове за донора материце Тијани, која је већ замрзла ембрионе уочи трансплантације која ће се обавити у иностранству јер се не ради код нас.

- Кроз ово некако пролазим са неким лептирићима у стомаку… и боже здравља, да скупим то и да кроз неких пар месеци, ето овде ме видите оперисану и за неких можда годину дана са бебом - каже Вучковић Аничић.

На путу ка мајчинству, додаје Тијана, нису јој сметња ни бенигни тумори на можданој кори, ни епилепсија коју терапијом држи под контролом.

Коментари 0
Повезане вијести
Отац даје ћерки бубрег, мајка сину: Све је спремно за оперативни захват Отац даје ћерки бубрег, мајка сину: Све је спремно за оперативни захват
Нађене двије дјевојчице нестале у Пули Нађене двије дјевојчице нестале у Пули
Нестале двије сестре у Хрватској Нестале двије сестре у Хрватској
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    7h 41m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 11m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    22h 25m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    22h 42m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    10h 12m
    0