Tradicionano druženje Ilidžanaca

17.07.2022. 14:14
0
IZVOR: srna.rs

Zavičajno udruženje Ilidžanaca i prijatelja Ilidže organizovalo je danas tradicionalno druženje u porti hrama Svetog Save na Vrelu Bosne u Blažuju.

Druženju je prethodila sveta liturgija, a služen je i pomen Srbima stradalim u Drugom svjetskom i u odbrambeno-otadžbinskom koji su sahranjeni u porti Hrama.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Ilidžanaca i prijatelja Ilidže Milan Pejić rekao je da je ovo deseti skup poslije rata, ali da Ilidžanci pamte da je u avliji Hrama i prije rata svake godine bilo veliko narodno veselje.

- Dolaze Ilidžanci koji su se raselili na sve strane. Žele da vide svoje, komšije, prijatelje, zavičaj - naglasio je Pejić.

On je rekao novinarima da je Udruženje, uz pomoć društveno-političkih zajednica i pojedinaca, napravilo novu ogradu oko Hrama, šadrvan, a uređene su i staze.

Pejić je istakao značaj ovakvih okupljanja u očuvanju srpske tradicije i običaja.

Paroh blažujski jerej Darko Danilović rekao je da danas na ovom području živi veoma mali broj Srba, uglavnom strijih.

- Mi djece nemamo. Nemamo krštenja, samo sahrane i parastose. Mi sveštenici smo tu sa svojim narodom. Čuvamo sveti hram i održavamo koliko se može - dodao je Danilović.

Paroh Danilović je napomenuo da su i spomenici koji se nalaze na ulazu u portu obnovljeni prije nekoliko godina, zahvaljujući Udruženju Ilidžanaca i prijatelja Ilidže.

Žarko Kovačević, koji i danas živi u Blažuju, rekao je da je prije rata ovo bilo srpsko mjesto, da su 90 odsto bila srpska imanja.

- Tu sam i rođen. Nigdje nismo išli, ostali smo na ognjištu. Radimo, obrađujemo zemlju, pomaže nas Crkva - rekao je Kovačević.

On je naveo da danas u Blažuju žive rijetki i stariji Srbi, a da je mladež otišla.

- I ovo što je tu, gleda da proda i ode. Razlog odlaska je taj što smo mi Srbi naučili da živimo sa svojim komšijama, a ovi što su došli sa strane to ne umiju. Nema suživota i komšiluka - dodao je Kovačević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Muslimanski zločin pred crkvom u Blažuju Muslimanski zločin pred crkvom u Blažuju
Pretres u migrantskom centru u Blažuju, pronađeno hladno oružje (FOTO) Pretres u migrantskom centru u Blažuju, pronađeno hladno oružje (FOTO)
Tradicionalno druženje Ilidžanaca (FOTO) Tradicionalno druženje Ilidžanaca (FOTO)
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    12h 45m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    11h 43m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    15h 36m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    16h 53m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    11h 57m
    1