Традиционано дружење Илиџанаца

17.07.2022. 14:14
0
ИЗВОР: srna.rs

Завичајно удружење Илиџанаца и пријатеља Илиџе организовало је данас традиционално дружење у порти храма Светог Саве на Врелу Босне у Блажују.

Дружењу је претходила света литургија, а служен је и помен Србима страдалим у Другом свјетском и у одбрамбено-отаџбинском који су сахрањени у порти Храма.

Предсједник Завичајног удружења Илиџанаца и пријатеља Илиџе Милан Пејић рекао је да је ово десети скуп послије рата, али да Илиџанци памте да је у авлији Храма и прије рата сваке године било велико народно весеље.

- Долазе Илиџанци који су се раселили на све стране. Желе да виде своје, комшије, пријатеље, завичај - нагласио је Пејић.

Он је рекао новинарима да је Удружење, уз помоћ друштвено-политичких заједница и појединаца, направило нову ограду око Храма, шадрван, а уређене су и стазе.

Пејић је истакао значај оваквих окупљања у очувању српске традиције и обичаја.

Парох блажујски јереј Дарко Даниловић рекао је да данас на овом подручју живи веома мали број Срба, углавном стријих.

- Ми дјеце немамо. Немамо крштења, само сахране и парастосе. Ми свештеници смо ту са својим народом. Чувамо свети храм и одржавамо колико се може - додао је Даниловић.

Парох Даниловић је напоменуо да су и споменици који се налазе на улазу у порту обновљени прије неколико година, захваљујући Удружењу Илиџанаца и пријатеља Илиџе.

Жарко Ковачевић, који и данас живи у Блажују, рекао је да је прије рата ово било српско мјесто, да су 90 одсто била српска имања.

- Ту сам и рођен. Нигдје нисмо ишли, остали смо на огњишту. Радимо, обрађујемо земљу, помаже нас Црква - рекао је Ковачевић.

Он је навео да данас у Блажују живе ријетки и старији Срби, а да је младеж отишла.

- И ово што је ту, гледа да прода и оде. Разлог одласка је тај што смо ми Срби научили да живимо са својим комшијама, а ови што су дошли са стране то не умију. Нема суживота и комшилука - додао је Ковачевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Пренос посмртних остатака митрополита Николајевића у Блажуј 1898. Пренос посмртних остатака митрополита Николајевића у Блажуј 1898.
Традиционално дружење Илиџанаца (ФОТО) Традиционално дружење Илиџанаца (ФОТО)
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    4h 54m
    0
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    19h 48m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    5h 47m
    2
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    5h 11m
    2
  • Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
    22h 25m
    1