Traže ukidanje mjera u borbi protiv afričke svinjske kuge

29.10.2023. 19:30
0
IZVOR: nezavisne.com

Oko 300 seljaka s pedesetak traktora i ličnih automobila okupilo se u nedjelju poslijepodne u samom centru Vinkovaca kao krajnjoj tački protesta protiv Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede, odnosno njihove politike mjera i borbe protiv afričke svinjske kuge u Hrvatskoj.

Protest je počeo u Retkovcima, gdje su se seljaci okupili na poziv Tomislava Pokrovca i tzv. Stožera za odbranu hrvatskog sela, nakon čega su u pet do 12 krenuli prema Vinkovcima, gdje su komunicirali svoje zahtjeve.

- Zahtjevamo hitno zaustavljanje eutanazije zdravih svinja, hitno donošenje dozvole za promet i prodaju zdravih svinja, donošenje dozvole klanja i prerade svinjskog mesa u vlastitim dvorištima te prestanak svih oblika kategorizacije objekata u svrhu držanja svinja, jer mi ne želimo hotele za svinje - artikulisao je Tomislav Pokrovac zahtjeve dijela poljoprivrednika s istoka Hrvatske.

Oni su već četiri mjeseca pogođeni afričkom svinjskom kugom.

Dodatno, imaju i prijedloge mjera koje će uputiti Vladi i Ministarstvu te tražiti njihovo donošenje.

- Vlada treba osigurati rasplodni materijal za sve one koji se žele nastaviti baviti svinjogojstvom. Takođe, trebaju osigurati pokretne mobilne klaonice u svim selima gdje je afrička svinjska kuga kako bi oni koji imaju zdrave svinje mogli obaviti klanje u svom dvorištu. Treće, dok traje zabrana uzgoja svinja osigurati poljoprivrednicima srazmjerna primanja i njihovim porodicama te dopuniti propise vezane uz kvalitet mesa, posebno svinjetine iz uvoza. Mislim da je ovo dovoljno i mislim da ovo ne bi trebalo biti nikakav problem između Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva. Ako se ovo počne rješavati, ovakvih situacija što se tiče protesta neće biti - istakao je Pokrovac

On se inače ne bavi uzgojem svinja, već kako kaže svinje ima za svoje potrebe, dodavši kako očekuju sastanak s predstavnicima Vlade i Ministarstva, najkasnije iza praznika Svih svetih, a ako se to ne dogodi i ako im zahtjevi ne budu ispunjeni "slijedi oluja svih oluja", kako je rekao Pokrovac.

Inače, dio zahtjeva seljaka na čelu s Pokrovcem u potpunosti negira većinu savjeta i uputstava struke, kao i ozbiljnih svinjogojaca, o važnosti povećanja biosigurnosnih mjera na farmama i kategorizacije objekata, kao jednom od ključnih preduslova za zaustavljanje širenja ove bolesti zbog koje je u Hrvatskoj u posljednja četiri mjeseca usmrćeno ili uginulo preko 26.000 svinja, dok je još preko 45.000 zdravih svinja eutanazovano ili zaklano za termičku obradu, prenosi "Jutarnji list".

Komentari 0
Povezane vijesti
Šta je potrebno za promjenu mjesta prebivališta? Šta je potrebno za promjenu mjesta prebivališta?
Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    21h 38m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    21h 43m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    22h 35m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    22h 49m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    15h 46m
    4