Траже укидање мјера у борби против афричке свињске куге

29.10.2023. 19:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Око 300 сељака с педесетак трактора и личних аутомобила окупило се у недјељу послијеподне у самом центру Винковаца као крајњој тачки протеста против Владе РХ и Министарства пољопривреде, односно њихове политике мјера и борбе против афричке свињске куге у Хрватској.

Протест је почео у Ретковцима, гдје су се сељаци окупили на позив Томислава Покровца и тзв. Стожера за одбрану хрватског села, након чега су у пет до 12 кренули према Винковцима, гдје су комуницирали своје захтјеве.

- Захтјевамо хитно заустављање еутаназије здравих свиња, хитно доношење дозволе за промет и продају здравих свиња, доношење дозволе клања и прераде свињског меса у властитим двориштима те престанак свих облика категоризације објеката у сврху држања свиња, јер ми не желимо хотеле за свиње - артикулисао је Томислав Покровац захтјеве дијела пољопривредника с истока Хрватске.

Они су већ четири мјесеца погођени афричком свињском кугом.

Додатно, имају и приједлоге мјера које ће упутити Влади и Министарству те тражити њихово доношење.

- Влада треба осигурати расплодни материјал за све оне који се желе наставити бавити свињогојством. Такође, требају осигурати покретне мобилне клаонице у свим селима гдје је афричка свињска куга како би они који имају здраве свиње могли обавити клање у свом дворишту. Треће, док траје забрана узгоја свиња осигурати пољопривредницима сразмјерна примања и њиховим породицама те допунити прописе везане уз квалитет меса, посебно свињетине из увоза. Мислим да је ово довољно и мислим да ово не би требало бити никакав проблем између Владе Републике Хрватске и Министарства. Ако се ово почне рјешавати, оваквих ситуација што се тиче протеста неће бити - истакао је Покровац

Он се иначе не бави узгојем свиња, већ како каже свиње има за своје потребе, додавши како очекују састанак с представницима Владе и Министарства, најкасније иза празника Свих светих, а ако се то не догоди и ако им захтјеви не буду испуњени "слиједи олуја свих олуја", како је рекао Покровац.

Иначе, дио захтјева сељака на челу с Покровцем у потпуности негира већину савјета и упутстава струке, као и озбиљних свињогојаца, о важности повећања биосигурносних мјера на фармама и категоризације објеката, као једном од кључних предуслова за заустављање ширења ове болести због које је у Хрватској у посљедња четири мјесеца усмрћено или угинуло преко 26.000 свиња, док је још преко 45.000 здравих свиња еутаназовано или заклано за термичку обраду, преноси "Јутарњи лист".

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    23h 52m
    3
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    4h 28m
    4
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 10m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    21h 38m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    18h 45m
    0