Trivić: Vlada se ubrzano zaduživala, nisu imali druge načine da obezbijede sredstva

22.09.2020. 17:16
0
IZVOR: Katera

Izašao je dokument okvirnog budžeta, gdje prema informacijama Ministarstva finansija u 2022. godini servis duga, odnosno otplata kredita iz budžeta, iznosi milijardu i 139 miliona. Da li ste Vi kao premijer upoznati sa tim podacima, i šta radite da do toga ne dođe? - upitala je danas narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić, tokom zasijedanja Narodne skupštine Republike Srpske i dodala da se Vlada Republike Srpske ubrzano zaduživala u vrijeme krize izazvane korona virusom, jer, kako kaže, nisu imali druge načine da obezbijede potrebna sredstva.

Trivićeva ističe da iz podataka koji stoje u zvaničnom dokumentu Vlade Republike Srpske možemo jasno vidjeti kakva nas ekonomska situacija očekuje u narednim godinama, pogotovo za one budžetske korisnike koji dolaze u red isplate, tek nakon što se iz budžeta izmire dugovanja, a taj pravac u kojem Vlada sada ide je jednostavno neodrživ.

- Prema zvaničnim podacima Vlade Republike Srpske, iz dokumenta koji nosi naziv Dokument okvirnog budžeta, možemo vidjeti da će za 2023. godinu otplata rate servis duga iz budžeta biti milijarda i 139 miliona. Dakle, milijarda i 139 miliona će biti više od svake druge marke redovnih budžetskih prihoda koje ćemo odvojiti za otplatu kredita. To znači da će se od novca koji se prikupi u budžet, čak više od pola, ići u svrhu vraćanja kredita – istakla je Trivićeva i dodala da uz ovakve projekcije, Vlada Republike Srpske nema nikakvu šansu da snizi poresko opterećenje privredi, kao što se već dugi niz godina obećava.

 

„Ako uzmemo u obzir ove podatke, neka se niko ne nada u poslovnoj zajednici, da će im biti smanjeno poresko opterećenje. Važno je pomenuti i podatak da investicije u bruto domaćem proizvodu učestvuju sa tek 15%, te iz toga možemo zaključiti da ova Vlada iza sebe ostavlja pustoš“- istakla je Trivićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Poslanici danas i o Izbornom zakonu Republike Srpske Poslanici danas i o Izbornom zakonu Republike Srpske
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 56m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 58m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 51m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 56m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 59m
    1