Тривић: Влада се убрзано задуживала, нису имали друге начине да обезбиједе средства

22.09.2020. 17:16
0
ИЗВОР: Катера

Изашао је документ оквирног буџета, гдје према информацијама Министарства финансија у 2022. години сервис дуга, односно отплата кредита из буџета, износи милијарду и 139 милиона. Да ли сте Ви као премијер упознати са тим подацима, и шта радите да до тога не дође? - упитала је данас народни посланик и потпредсједник ПДП-а Јелена Тривић, током засиједања Народне скупштине Републике Српске и додала да се Влада Републике Српске убрзано задуживала у вријеме кризе изазване корона вирусом, јер, како каже, нису имали друге начине да обезбиједе потребна средства.

Тривићева истиче да из података који стоје у званичном документу Владе Републике Српске можемо јасно видјети каква нас економска ситуација очекује у наредним годинама, поготово за оне буџетске кориснике који долазе у ред исплате, тек након што се из буџета измире дуговања, а тај правац у којем Влада сада иде је једноставно неодржив.

- Према званичним подацима Владе Републике Српске, из документа који носи назив Документ оквирног буџета, можемо видјети да ће за 2023. годину отплата рате сервис дуга из буџета бити милијарда и 139 милиона. Дакле, милијарда и 139 милиона ће бити више од сваке друге марке редовних буџетских прихода које ћемо одвојити за отплату кредита. То значи да ће се од новца који се прикупи у буџет, чак више од пола, ићи у сврху враћања кредита – истакла је Тривићева и додала да уз овакве пројекције, Влада Републике Српске нема никакву шансу да снизи пореско оптерећење привреди, као што се већ дуги низ година обећава.

 

„Ако узмемо у обзир ове податке, нека се нико не нада у пословној заједници, да ће им бити смањено пореско оптерећење. Важно је поменути и податак да инвестиције у бруто домаћем производу учествују са тек 15%, те из тога можемо закључити да ова Влада иза себе оставља пустош“- истакла је Тривићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    15h 22m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    4h 35m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    4h 29m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    4h 6m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    19h 26m
    0