Trivić: Znanje ćemo nadoknaditi, ali zdravlje nećemo

09.04.2021. 10:11
0
IZVOR: Srna

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će konačna odluka o povratku svih učenika u školske klupe biti donesena na današnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije.

- Svako zatvaranje škola i povratak učenika u klupe zavisi od epidemiološke situacije. Očekujemo početak vakcinacije prosvjetnih radnika kako bi se zaštitili u iščekivanju redovnog nastavnog procesa - rekla je Trivićava za "Glas Srpske".


Ona je navela da i dalje ostaje mogućnost da nastava na daljinu bude nastavljena u lokalnim zajednicama u kojima epidemiološka situacija nije dobra.

- Trudimo se da se, koliko god je to moguće, nastava odvija u školama jer to je i za đake najbolja opcija, da znanje stiču u neposrednom kontaktu sa nastavnicima. Za sada znamo da proljećni raspust počinje 26. aprila i da ni ove godine neće biti male mature - navela je Trivićeva.

Ona je istakla da čas od 20 minuta ne može da zamijeni onaj od 45, kao i da su nastavnici dodatno opterećeni u smislu rada i obrade nastavnih jedinica zbog vremena predviđenog za to.

- Ipak, znanje ćemo nadoknaditi, ali zdravlje nećemo - poručila je Trivićeva.

Da bi đaci ovu školsku godinu završili sa što većim znanjem, kaže Trivićeva, nastavnicima će biti preporučeno da se fokusiraju na važne dijelove nastavnih jedinica da bi učenici savladali gradivo koje im je važna stepenica za nastavak školovanja.

Trivićeva je navela je u trenutku kada je obustavljena nastava, u martu, broj oboljelih đaka bio je 407, dok je u februaru bilo njih 95.

- Najvažnije je da širenja virusa korona nije bilo u učionicama. Međutim, kada je veliki broj nastavnika zaražen ili u izolaciji, nemoguće je organizovati nastavu u školi. Trenutno stanje je prihvatljivo, oko 100 nastavnika od ukupno 15.000 zaposlenih je zaraženo - rekla je Trivićeva.

Kada je riječ o inoviranju nastavnih planova i programa, Trivićeva je navela da su oni završeni za srednje stručne škole za prvi razred, a ove godine se rade i za drugi razred.

- U toku je reforma nastavnog plana za gimnaziju, te revizija udžbenika. Radi se na novom nastavnom planu i programu za osnovne škole, koji predviđa i povećanje fonda časova fizičkog vaspitanja, integraciju predmeta prirode i društva u petom razredu, te pomjeranje predmeta demokratija i ljudska prava u viši razred - pojasnila je ona.

Trivićeva ističe da se razmatra mogućnost uvođenje izborne nastave u trećoj trijadi, a upis u srednje škole planira se u redovnom roku.

Ona je navela da će ove godine program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini biti prenošen na malim ekranima.

- Imaćemo i debatne emisije na temu njegovanja kulture sjećanja, u koje će biti uključeni učenici i nastavnici. Osim toga, u sedmici njegovanja kulture sjećanja, kroz nastavu odgovarajućih predmeta u školama, govorićemo o kulturi sjećanja i događajima u Donjoj Gradini - istakla je Trivićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Gojaznost dostigla razmjere epidemije Gojaznost dostigla razmjere epidemije
Učenica donijela sjekiru u školu Učenica donijela sjekiru u školu
Limunada s medom eliksir zdravlja Limunada s medom eliksir zdravlja
Najčitanije
 • Od 5. marta obustava saobraćaja na putu Foča-Sarajevo
  23h 55m
  0
 • Vozači odustaju od vožnje na plin
  20h 6m
  3
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  7h 49m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  6h 13m
  0
 • „BMW-om“ izvalio stub ulične rasvjete kod "Elektroprivrede" (VIDEO)
  23h 20m
  0