Tužbe za navodnu klevetu protiv aktivistkinja iz Istočnog Sarajeva zbog borbe za očuvanje rijeke Kasindolke

17.10.2022. 19:11
7
IZVOR: katera.news

Mlade aktivistkinje iz Istočnog Sarajeva, Sunčica Kovačević i Sara Tuševljak, zbog javnog ukazivanja na negativan ekološki uticaj malih hidroelektrana na Kasindolsku rijeku i njeno okruženje, suočavaju se sa novom preprekom.

Naime, one su primile tužbu za navodnu klevetu od belgijske kompanije „Green invest“ i firme u BiH u njenom vlasništvu „BUK d.o.o.“, koja je ujedno i vlasnik male hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu. 

Sunčica i Sara su, u sklopu Neformalne grupe građana „Stop izgradnji malih hidroelektrana (MHE) na Kasindolskoj rijeci“ izvojevale mnoge pobjede za ovu rijeku, uključujući poništavanje tri ekološke dozvole za male hidroelektrane „Podvič“, „Samar“ i „Slapi“.

Osim toga, uspjele su poništiti i građevinsku dozvolu za malu hidroelektranu „Samar“ što je dovelo do zvanične obustave njene izgradnje.

Kako kaže Sunčica Kovačević, tužbe protiv nje i Tuševljakove uslijedile su nakon što je Okružni sud u Banjaluci poništio ekološke dozvole za male hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci i građevinsku dozvolu za drugu planiranu malu hidrocentralu.

Kovačevićeva navodi da je osnov tužbe navodna kleveta.

- Investitor nas je tužio zbog navodne klevete i od nas traži naknadu nematerijalne štete, a nakon organizovanja izložbe fotografija Kasindolske rijeke, obje smo primile nove opomene pred tužbu u kojim nas pozivaju da se uzdržimo od daljih aktivnosti, te da tu opomenu „shvate krajnje ozbiljno, u suprotnom, ako ne postupe po istoj, da će biti prinuđeni da se koriste svim raspoloživim pravnim sredstvima za zaštitu povrijeđenih prava i interesa“ – objašnjava ona.

Kovačevićeva se, na otvaranju pomenute izložbe, zahvalila građanima i objasnila da je cilj izložbe prikaz Kasindolske rijeke prije i nakon početka izgradnje pristupnog puta, kao i kako izgleda njen kanjon tokom izvođenja radova na proširenju korita.

- Željeli smo prikazati sve ono za šta se vrijedi boriti - netaknuti dio kanjona rijeke gdje je planirana izgradnja MHE „Slapi“, kao i samu rijeku koja još uvijek, zahvaljujući našoj pravnoj borbi, nema izgrađenu drugu branu na svom toku – rekla je tada ona.

Prema njenim riječima, ova tužba predstavlja jednu od „SLAPP“ (Strateške tužbe protiv učešća javnosti) tužbi. Ističe da javnost ne sazna za većinu „SLAPP“ slučajeva koji se dese, te da javno istupanje predstavlja način podizanja svijest o ovim vrstama tužbi.

Kovačevićeva dalje navodi da se slanjem pisma EU delegaciji i diplomatskom predstavništvu Belgije nastoji skrenuti pažnju na koncept odgovornosti države za radnje koje njihova pravna lica preduzimaju u drugim zemljama.

Govoreći o budućim planovima, ona naglašava da se, uprkos tužbama i opomenama, borbu za zaštitu Kasindolke nastavlja.

- Pored toga što smo emotivno vezane za ovu rijeku jer smo na njoj odrasle, dodatno nas motiviše činjenica što su objekti MHE planirani na prostoru koji se nalazi u evidenciji objekata geonasljeđa Republike Srpske, koji je republičkim prostornim planom planiran za zaštitu i koji je setrifikacijom JPŠ "Šume Srpske'' izdvojen kao šuma visoke zaštitne vrijednosti – ističe ona.

Kovačevićeva ističe da, ako se sagledaju sve utvrđene nezakonitosti u prethodne dvije godine, apsolutno je jasno da borba za očuvanje ove rijeke predstavlja, kako kaže, njihovu dužnost kao građanki ovog grada.

- Ukoliko uzmemo u obzir nezakonitosti koje je republički građevinski inspektor utvrdio 2017. godine, gdje je došlo do odstupanja u odnosu na odobrenu dokumentaciju prilikom gradnje pristupnog puta, cjevovoda, turbina, strojare i mostova za MHE Podivič, te činjenicu da koncesiona naknada za korištenje za MHE "Podivič'' iznosi samo 3,1% od ukupnih prihoda koje investitor ostvari, što bi u brojkama za 2021. godinu iznosilo 12.589 KM u budžet, a preko 400.000 KM za investitora, jasno je da je naša dužnost kao građanki Istočnog Sarajeva da se nastavimo boriti za očuvanje naše prirode na način kako smatramo da je neophodno – u dijalogu, argumentovano i svrsishodno – zaključuje ona.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Petar 19.10.2022. 20:04
    Željeznica - šta to ti pišeš, šta se to ti buniš? Ko tebi brani da štitiš okolinu, ustani malo, pokreni gu*icu! Nisu ove cure plaćene iz budžeta od naših plata pa da se ti buniš i zanovjetaš tu koju rijeku da zaštite. Da ti je da sjediš, a da ti je neko drugi kriv za sve i to napadaš cure koje imaju tonu volje i koje su uspjele u svojoj namjeri pa taman da su zaštitile busen zemlje. Šta si ti uradio/la za Željeznicu danas?
  • Generic placeholder image
    Srdjan 19.10.2022. 19:21
    Samo nije jasno kako jos radi mhe Podivic kad su ponistene dozvole i za ovu elektanu.A kolko vidim tu nema nikakve klevete jer je iznesena istina.Cudno je i to sta je sa proslogodisnjim poplavama Kasindola i Donjih Mladica koju je izazvala divlja gradnja puta D .Podivic -Tvrdimici.Ovo je u sustini luda kuca.
  • Generic placeholder image
    Dodo 19.10.2022. 08:57
    Dakle klevetom se naziva borba za ljudska prava i zaštitu sredine? I onda se vlast čudi zašto mladi odlaze u rojevima...
  • Generic placeholder image
    Mikasa su kasa 18.10.2022. 14:34
    Belgijanci neće povući tužbu, treba unajmiti advokata, svakako su članice NVO. Razuman i nekorumpiran sudija bi trebao odbiti jedan takav tužbeni zahtjev, ako se uzme u obzir da je kleveta iznošenje neistinitih podata u ovom slučaju o pravnom licu, a ovdje se radi o istinitim podacima o uticaju mhe na životnu sredinu.
  • Generic placeholder image
    Željeznica 18.10.2022. 12:45
    Ako ste ze borile za zaštitu od MHE šta je da Željeznicom, ni slovo a kamo li riječ da je napisana za zaštitu Železnice koja protiće kroz naselja sa više hiljada stanovnika?Kada poredimo po kapacitetu i strukturi Kasindolska rijeku i Železnicu, neupotrdivo, Kasindolska rijeka je potočić za Željeznicu a tu cutite aktivistkinje.!?
  • Generic placeholder image
    Nemanja 17.10.2022. 19:41
    Sto ste se igrale, igrale ste se.
  • Generic placeholder image
    Oks 17.10.2022. 19:21
    Je*eb im sve Flamansko ili Valonsko zavisno iz koje su pokrajine!
Povezane vijesti
Potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji fekalne kanalizacije u Kasindolu Potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji fekalne kanalizacije u Kasindolu
Otvorena izložba fotografija o borbi za očuvanje Kasindolske rijeke (FOTO) Otvorena izložba fotografija o borbi za očuvanje Kasindolske rijeke (FOTO)
Izložba fotografija „Dvije godine borbe za Kasindolsku rijeku” u Istočnom Sarajevu Izložba fotografija „Dvije godine borbe za Kasindolsku rijeku” u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    23h 6m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    22h 46m
    1
  • Odata počast srpskim borcima palim na Jasiku
    20h 55m
    4
  • Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH
    17h 58m
    2
  • Troškovi transporta velika briga roditelja - Pomozimo Milošu!
    2h 44m
    0