Тужбе за наводну клевету против активисткиња из Источног Сарајева због борбе за очување ријеке Касиндолке

17.10.2022. 19:11
7
ИЗВОР: katera.news

Младе активисткиње из Источног Сарајева, Сунчица Ковачевић и Сара Тушевљак, због јавног указивања на негативан еколошки утицај малих хидроелектрана на Касиндолску ријеку и њено окружење, суочавају се са новом препреком.

Наиме, оне су примиле тужбу за наводну клевету од белгијске компаније „Green invest“ и фирме у БиХ у њеном власништву „БУК д.о.о.“, која је уједно и власник мале хидроелектране на Касиндолској ријеци у Источном Сарајеву. 

Сунчица и Сара су, у склопу Неформалне групе грађана „Стоп изградњи малих хидроелектрана (МХЕ) на Касиндолској ријеци“ извојевале многе побједе за ову ријеку, укључујући поништавање три еколошке дозволе за мале хидроелектране „Подвич“, „Самар“ и „Слапи“.

Осим тога, успјеле су поништити и грађевинску дозволу за малу хидроелектрану „Самар“ што је довело до званичне обуставе њене изградње.

Како каже Сунчица Ковачевић, тужбе против ње и Тушевљакове услиједиле су након што је Окружни суд у Бањалуци поништио еколошке дозволе за мале хидроелектране на Касиндолској ријеци и грађевинску дозволу за другу планирану малу хидроцентралу.

Ковачевићева наводи да је основ тужбе наводна клевета.

- Инвеститор нас је тужио због наводне клевете и од нас тражи накнаду нематеријалне штете, а након организовања изложбе фотографија Касиндолске ријеке, обје смо примиле нове опомене пред тужбу у којим нас позивају да се уздржимо од даљих активности, те да ту опомену „схвате крајње озбиљно, у супротном, ако не поступе по истој, да ће бити принуђени да се користе свим расположивим правним средствима за заштиту повријеђених права и интереса“ – објашњава она.

Ковачевићева се, на отварању поменуте изложбе, захвалила грађанима и објаснила да је циљ изложбе приказ Касиндолске ријеке прије и након почетка изградње приступног пута, као и како изгледа њен кањон током извођења радова на проширењу корита.

- Жељели смо приказати све оно за шта се вриједи борити - нетакнути дио кањона ријеке гдје је планирана изградња МХЕ „Слапи“, као и саму ријеку која још увијек, захваљујући нашој правној борби, нема изграђену другу брану на свом току – рекла је тада она.

Према њеним ријечима, ова тужба представља једну од „SLAPP“ (Стратешке тужбе против учешћа јавности) тужби. Истиче да јавност не сазна за већину „SLAPP“ случајева који се десе, те да јавно иступање представља начин подизања свијест о овим врстама тужби.

Ковачевићева даље наводи да се слањем писма ЕУ делегацији и дипломатском представништву Белгије настоји скренути пажњу на концепт одговорности државе за радње које њихова правна лица предузимају у другим земљама.

Говорећи о будућим плановима, она наглашава да се, упркос тужбама и опоменама, борбу за заштиту Касиндолке наставља.

- Поред тога што смо емотивно везане за ову ријеку јер смо на њој одрасле, додатно нас мотивише чињеница што су објекти МХЕ планирани на простору који се налази у евиденцији објеката геонасљеђа Републике Српске, који је републичким просторним планом планиран за заштиту и који је сетрификацијом ЈПШ "Шуме Српске'' издвојен као шума високе заштитне вриједности – истиче она.

Ковачевићева истиче да, ако се сагледају све утврђене незаконитости у претходне двије године, апсолутно је јасно да борба за очување ове ријеке представља, како каже, њихову дужност као грађанки овог града.

- Уколико узмемо у обзир незаконитости које је републички грађевински инспектор утврдио 2017. године, гдје је дошло до одступања у односу на одобрену документацију приликом градње приступног пута, цјевовода, турбина, стројаре и мостова за МХЕ Подивич, те чињеницу да концесиона накнада за кориштење за МХЕ "Подивич'' износи само 3,1% од укупних прихода које инвеститор оствари, што би у бројкама за 2021. годину износило 12.589 КМ у буџет, а преко 400.000 КМ за инвеститора, јасно је да је наша дужност као грађанки Источног Сарајева да се наставимо борити за очување наше природе на начин како сматрамо да је неопходно – у дијалогу, аргументовано и сврсисходно – закључује она.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Petar 19.10.2022. 20:04
    Željeznica - šta to ti pišeš, šta se to ti buniš? Ko tebi brani da štitiš okolinu, ustani malo, pokreni gu*icu! Nisu ove cure plaćene iz budžeta od naših plata pa da se ti buniš i zanovjetaš tu koju rijeku da zaštite. Da ti je da sjediš, a da ti je neko drugi kriv za sve i to napadaš cure koje imaju tonu volje i koje su uspjele u svojoj namjeri pa taman da su zaštitile busen zemlje. Šta si ti uradio/la za Željeznicu danas?
  • Generic placeholder image
    Srdjan 19.10.2022. 19:21
    Samo nije jasno kako jos radi mhe Podivic kad su ponistene dozvole i za ovu elektanu.A kolko vidim tu nema nikakve klevete jer je iznesena istina.Cudno je i to sta je sa proslogodisnjim poplavama Kasindola i Donjih Mladica koju je izazvala divlja gradnja puta D .Podivic -Tvrdimici.Ovo je u sustini luda kuca.
  • Generic placeholder image
    Dodo 19.10.2022. 08:57
    Dakle klevetom se naziva borba za ljudska prava i zaštitu sredine? I onda se vlast čudi zašto mladi odlaze u rojevima...
  • Generic placeholder image
    Mikasa su kasa 18.10.2022. 14:34
    Belgijanci neće povući tužbu, treba unajmiti advokata, svakako su članice NVO. Razuman i nekorumpiran sudija bi trebao odbiti jedan takav tužbeni zahtjev, ako se uzme u obzir da je kleveta iznošenje neistinitih podata u ovom slučaju o pravnom licu, a ovdje se radi o istinitim podacima o uticaju mhe na životnu sredinu.
  • Generic placeholder image
    Željeznica 18.10.2022. 12:45
    Ako ste ze borile za zaštitu od MHE šta je da Željeznicom, ni slovo a kamo li riječ da je napisana za zaštitu Železnice koja protiće kroz naselja sa više hiljada stanovnika?Kada poredimo po kapacitetu i strukturi Kasindolska rijeku i Železnicu, neupotrdivo, Kasindolska rijeka je potočić za Željeznicu a tu cutite aktivistkinje.!?
  • Generic placeholder image
    Nemanja 17.10.2022. 19:41
    Sto ste se igrale, igrale ste se.
  • Generic placeholder image
    Окс 17.10.2022. 19:21
    Је*еб им све Фламанско или Валонско зависно из које су покрајине!
Повезане вијести
Потписан Уговор о извођењу радова на изградњи фекалне канализације у Касиндолу Потписан Уговор о извођењу радова на изградњи фекалне канализације у Касиндолу
Отворена изложба фотографија о борби за очување Касиндолске ријеке (ФОТО) Отворена изложба фотографија о борби за очување Касиндолске ријеке (ФОТО)
Изложба фотографија „Двије године борбе за Касиндолску ријеку” у Источном Сарајеву Изложба фотографија „Двије године борбе за Касиндолску ријеку” у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 12m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 25m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 56m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 19m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 16m
    0