U Bolnici "Srbija" prvi put urađena operacija sinusa sa FESS metodom

19.11.2021. 18:46
0
IZVOR: Bolnica Srbija

Procedura čiji je naziv funkcionalna endoskopska sinus hirurgija ima za cilj da minimalno invanzivnom hirurškom tehnikom uspostavi dobru prohodnost nosnog kavuma, optimalnu ventilaciju i drenažu paranazalnih sinusa kao preduslov za uspostavljanje i održavanje normalne funkcije nosa i paranazalnih šupljina.

Riječ je o proceduri koja je najčešće indikovana kod hroničnog rinosinuzitisa sa ili bez nosnosinusne polipoze, uz objektivne dokaze o postojanju oboljenja.

Prednost FESS-a u odnosu na radikalne zahvate na paranazalnim sinusima su minimalna invazivnost procedure, bezbjednost, očuvanje okolnih anatomskih struktura, kraći operativni tok i period oporavka, minimalno krvarenje i stvaranje postoperativnog ožiljka.

Dr Đorđe Pejić, specijalista otorinolaringologije i šef odjeljenja za ORL i CFH sa ponosom ističe da je ova procedura prvi put urađena u našoj ustanovi u saradnji sa mr sci dr Aleksandrom Aleksić koja se dugo godina uspješno bavi rinologijom i alergologijom na Klinici za ORL- UKC Banja Luka.

- Bolnica posjeduje kompletnu opremu koja je potrebna za ovakve zahvate. Naš cilj u budućnosti je edukacija i osposobljavanje naših kadrova da ovladaju ovom procedurom kako bismo pružili što kvalitetniju uslugu našim pacijentima, koji su ne samo sa Sarajevko-romanijske regije, nego iz raznih dijelova Republike Srpske - naglasio je dr Pejić.

Od danas je operaciju sinusa FESS metodom moguće uraditi i u našoj zdravstvenoj ustanovi. Saradnja sa dr Aleksić i Kliničkim centrom RS-a se nastavlja i u budućnosti na obostrano zadovoljstvo.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Bolnici „Srbija“ od septembra redovne posjete duhovnika U Bolnici „Srbija“ od septembra redovne posjete duhovnika
Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“ Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 40m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 35m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 40m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 29m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 38m
    3