U Čelebićima se osniva monaška kelija - budući ženski manastir

12.09.2022. 14:37
0
IZVOR: srna.rs

Uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, u Čelebićima kod Foče u toku su pripreme za osnivanje monaške kelije, kao metoha manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu koja bi trebalo da preraste u prvi manastir na području ove opštine.

Monaška kelija biće posvećena Svetim pravednim bogoroditeljima Joakimu i Ani, a njeni konaci gradiće se kod čelebićke Crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

Mitropolija dabrobosanska Srpske pravoslavne crkve dala je blagoslov monahinji Minodori Ružić, koja je prošle godine došla u Čelebiće iz Eparhije banatske, a rodom je iz čelebićkog sela Rajkovići, da organizuje pripremne aktivnosti i prikupljanje sredstava za gradnju.

Prethodnog vikenda izvršeno je iskolčavanje parcele, čemu je prirustvovao i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, te brojni vjernici koji su spremni da, što radom, što novčanim sredstvima ili građevinskim materijalom, pomognu gradnju budućeg ženskog manastira.

Kako je Srni potvrdila monahinja Minodora, u toku je izrada projektnog rješenja, a očekuje se da bi gradnja uskoro trebalo da počne, te da se do kraja godine izliju temelji i dovede voda.

Dolaskom monahinje Minodore u Čelebiće ispunjen je jedan od dva uslova za osnivanje monaške kelije, odnosno manastira, a to je postojanje sestrinstva.

Kada bude ispunjen drugi uslov - izgradnja konaka, odnosno gostoprimnice sa kelijama, toaletima i pratećom infrastrukturom, moći će se reći da je monaška kelija na platou kanjona Tare zaživjela.

Očekuje se da će se sestrinstvo ovog metoha manastira Vazesenja Gospodnjeg ubrzo i uvećati da bi vremenom monaška kelija prerasla u manastir, što će za cijeli fočanski kraj biti od velikog značaja, pogotovo ako se ima u vidu da na području ove opštine ne postoji nijedan manastir.

Svi koji žele da pomognu gradnju monaške kelije u Čelebićima mogu to učiniti uplatom novca na račun Mitropolije dabrobosanske u NLB Banci, broj 562-012-81443528-04, sa naznakom "Za izgradnju konaka monaške kelije u Čelebićima".

Komentari 0
Povezane vijesti
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Manji prinosi dižu cijene voća Manji prinosi dižu cijene voća
Drugi dio priče o Svetom Budimiru- Nesahranjena vojska i vidanje bratoubilačkih rana Drugi dio priče o Svetom Budimiru- Nesahranjena vojska i vidanje bratoubilačkih rana
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    3h 32m
    0
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    6h 18m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    8h 58m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    5h 51m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    20h 47m
    0