U dobrovoljnoj akciji darivanja krvi u SO Pale prikupljeno 33 doze krvi

23.01.2020. 22:16
0
IZVOR: paljanskenovosti.ba

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko – romanijske regije u današnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u sali Skupštine opštine Pale, prikupili su 33 doze krvi.

Prema riječima predsjednice Udruženja Gospave Pejić, današnja akcija je prva u ovoj godini, a njen domaćin je opština Pale.

-Prije svega, htjela bih da se zahvalim rukovodstvu opštine Pale na gostoprimstvu i na dobroj organizaciji. Davaoci su danas do 15.00 časova imali priliku donirati krv, čime stiču pravo na dva slobodna dana prema zakonu Republike Srpske, ostvaruju oslobađajuću participaciju, te određene prednosti, a sa druge strane je taj lijepi osjećaj da u pet minuta spasite nekome život. Namjensko darivanje krvi nije dobro omogućeno u našoj službi, jer mi uzorke šaljemo u naše centre i čekamo da se krv obrađuje pet do sedam dana. Prije obrade krv nije upotrebljiva, te apelujem da građani ne čuvaju krv za nekoga najmilijeg, nego da dolaze na ovakve akcije gdje možemo uvjek za hitne slučajeve reagovati i da će krv sačekati svakog pacijenta u našoj banci krvi u Kasindolu- istakla je Pejićeva.

Šef službe za transfuziju JZU Bolnica „Srbija“ dr Jelena Stojanović Lukić rekla je za „Paljanske novosti“ da je za vrijeme januara manji broj davalaca krvi, te da je potrebno više ovakvih akcija kako bi obnovili zalihe novim jedinicama.

Prema njenim riječima, danas je evidentirano 50 registrovanih davalaca krvi.

-Rezerve jedinica krvi trenutno su zadovoljavajuće. Tako i planiramo akcije da bi uvijek na vrijeme obezbijedili dovoljne količine krvi. Što se tiče organizacije Zavoda za transfuzijsku medicinu, ona je jako dobra u tom smislu što su sve službe transfuzije u Republici Srpskoj uvezane. Ukoliko jedna služba raspolaže viškom krvi, šalje u onu službu gdje nedostaje. Zalihe krvi su uvijek poželjne, međutim određene krvne grupe mogu biti deficitarne u određnom periodu- naglasila je doktorica.

Na današnjoj humanitarnoj akciji učestvovao je i načelnik opštine Pale Boško Jugović, te darivao krv peti put po redu, a prema njegovim riječima, to je najljepši i najbolji način  da se pomogne nekome  u trenutku kada je to potrebno.

-Svaka čast Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko – romanijske regije na ovoj akciji koja će biti realizovana na taj način što će se krv darivati u više opština ove regije. I mi imamo u interesu da darujemo što više doza krvi, za koju je potrebno da se uradi obrada, te da bude pristupačna pacijentima kada je potrebno u određenom trenutku i na taj način pokažemo da je ostala doza humanosti u našem društvu i da želimo da pomognemo onima kojima je potrebna pomoć- dodao je Jugović.

Građani Pala nisu krili radost zbog ovakve akcije u njihovom gradu, akcije koja život znači, a Dragana Cvijetić, deveti put je već davalac dragocjene tečnosti.

-Ja mislim da je to lijep i koristan način da pomognem nekome. Poručujem svima da daruju krv, jer je potpuno bezbolno, a humano- istakla je Cvijetićeva.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi, prema zadnjim informacijama broji 500 članova, a svake godine se rade pristupnice, jer je posljednja starosna granica davanja krvi 65 godina, kada izlaze veterani, a pristupaju mladi humanisti.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO) Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama
Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama
Najčitanije
  • Kako su se zavoljeli Ivo Andrić i Milica Babić – ljubav prikrivena snovima i hartijom
    20h 46m
    2
  • Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama
    21h 18m
    3
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    12h 19m
    0
  • Jak zemljotres pogodio Srbiju
    16h 51m
    0
  • Uhapšen zbog prijetnji vatrenim oružjem
    23h 41m
    1