U Istočnom Sarajevu obilježen Dan ruskog jezika

06.06.2023. 21:35
0
IZVOR: srna.rs

Ambasada Ruske Federacije u BiH nastojaće da proširuje i promoviše ruski jezik u BiH i srpski jezik u Rusiji kao sponu između naroda, izjavio je danas prvi sekretar ruske ambasade Jurij Pičugin na obilježavanju Dana ruskog jezika u Istočnom Sarajevu.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo je, u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH i Muzičkom akademijom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, organizovala obilježavanje Dan ruskog jezika tokom kojeg su video-linkom aktivnosti na promociji srpskog jezika u Rusiji predstavili predstavnici Centra slovenskih kultura Sveruske državne biblioteke za stranu književnost u Moskvi.

Pičugin, koji je nadležan za kulturnu, naučnu i obrazovnu saradnju, izrazio je zahvalnost organizatorima obilježavanja Dana ruskog jezika u Istočnom Sarajevu, prije svega direktoru Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataši Kulašinac i dekanu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevo Maji Žuža.

On je istakao značaj praznika Dana ruskog jezika za sve građane Rusije, naglasivši da je poznata ruska izreka "Puškin, to je naše sve".

- Naš najeminentniji pjesnik Aleksandar Puškin, za kojeg ćemo 225 godina od rođenja proslaviti naredne godine, čovjek je koji je ruski jezik promijenio zauvijek i ima isti značaj kod nas, kao i Vuk Karadžić za srpski jezik - rekao je Pičugin.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža istakla je plodnu i uspješnu saradnju koju ova obrazovna institucija ima sa muzičkim akademijama na teritoriji Ruske Federacije.

- Naša odanost ruskoj duhovnosti, jeziku i kulturi na našem podneblju i činjenica da je ogroman broj profesora na Muzičkoj akademiji završio osnovne i magistarske studije na području Ruske Federacije rezultiralo je time da smo ove akademske godine otvorili sudijski program na ruskom jeziku - rekla je Žuža.

Ona je prisutnima predstavila studijski program na ruskom jeziku na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevo, istakavši da će se realizovati na smjerovima klavir, harmonika, solo pjevanje, violinu i violu.

- U samostalnom kapacitetu od 80 odsto ćemo realizovati nastavu na ruskom jeziku za sve zainteresovane studente - rekla je Žuža i dodala da budući studenti nisu oni koji su doseljenici sa područja Ruske Federaciji na teritoriji Balkana, nego je riječ o kandidatima koji iz Rusije direktno dolaze da studiraju na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izrazila je nadu da će u narednom periodu biti ozvaničena i saradnja sa Sveruskom državnom bibliotekom za stranu književnost iz Moskve.

Kulašinčeva je istakla da fond knjiga na ruskom jeziku u Matičnoj biblioteci broji oko 700 knjiga, a napomenula je i da je biblioteka organizuje kurs ruskog jezika čiji su polaznici biliprisutni na obilježavanju Dana ruskog jezika.

Dan ruskog jezika slavi se u okviru tradicije UN s obzirom na to da je 2010. godine pokrenuta inicijativa o obilježavanju dana zvaničnih jezika UN, što je proglašeno i posebnim ukazom predsjednika Rusije.

Ruski jezik je slovenski jezik sa najvećim brojem govornika i zvanični je jezik u 11 zemalja, a njime u svijetu govori više od 260 miliona ljudi. Ubraja se u šest diplomatskih jezika svijeta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze
Sutra obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije Sutra obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    17h 53m
    0
  • Krađa u Palama
    16h 11m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    12h 38m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    15h 26m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    8h 47m
    0