У Источном Сарајеву обиљежен Дан руског језика

06.06.2023. 21:35
0
ИЗВОР: srna.rs

Амбасада Руске Федерације у БиХ настојаће да проширује и промовише руски језик у БиХ и српски језик у Русији као спону између народа, изјавио је данас први секретар руске амбасаде Јуриј Пичугин на обиљежавању Дана руског језика у Источном Сарајеву.

Матична библиотека Источно Сарајево је, у сарадњи са Амбасадом Руске Федерације у БиХ и Музичком академијом Универзитета у Источном Сарајеву, организовала обиљежавање Дан руског језика током којег су видео-линком активности на промоцији српског језика у Русији представили представници Центра словенских култура Сверуске државне библиотеке за страну књижевност у Москви.

Пичугин, који је надлежан за културну, научну и образовну сарадњу, изразио је захвалност организаторима обиљежавања Дана руског језика у Источном Сарајеву, прије свега директору Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташи Кулашинац и декану Музичке академије Универзитета у Источном Сарајево Маји Жужа.

Он је истакао значај празника Дана руског језика за све грађане Русије, нагласивши да је позната руска изрека "Пушкин, то је наше све".

- Наш најеминентнији пјесник Александар Пушкин, за којег ћемо 225 година од рођења прославити наредне године, човјек је који је руски језик промијенио заувијек и има исти значај код нас, као и Вук Караџић за српски језик - рекао је Пичугин.

Декан Музичке академије Маја Жужа истакла је плодну и успјешну сарадњу коју ова образовна институција има са музичким академијама на територији Руске Федерације.

- Наша оданост руској духовности, језику и култури на нашем поднебљу и чињеница да је огроман број професора на Музичкој академији завршио основне и магистарске студије на подручју Руске Федерације резултирало је тиме да смо ове академске године отворили судијски програм на руском језику - рекла је Жужа.

Она је присутнима представила студијски програм на руском језику на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајево, истакавши да ће се реализовати на смјеровима клавир, хармоника, соло пјевање, виолину и виолу.

- У самосталном капацитету од 80 одсто ћемо реализовати наставу на руском језику за све заинтересоване студенте - рекла је Жужа и додала да будући студенти нису они који су досељеници са подручја Руске Федерацији на територији Балкана, него је ријеч о кандидатима који из Русије директно долазе да студирају на Музичкој академији у Источном Сарајеву.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изразила је наду да ће у наредном периоду бити озваничена и сарадња са Сверуском државном библиотеком за страну књижевност из Москве.

Кулашинчева је истакла да фонд књига на руском језику у Матичној библиотеци броји око 700 књига, а напоменула је и да је библиотека организује курс руског језика чији су полазници билиприсутни на обиљежавању Дана руског језика.

Дан руског језика слави се у оквиру традиције УН с обзиром на то да је 2010. године покренута иницијатива о обиљежавању дана званичних језика УН, што је проглашено и посебним указом предсједника Русије.

Руски језик је словенски језик са највећим бројем говорника и званични је језик у 11 земаља, а њиме у свијету говори више од 260 милиона људи. Убраја се у шест дипломатских језика свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Културном центру Источно Сарајево Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Културном центру Источно С...
У току хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру Гргић (ФОТО) У току хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру Гргић (ФОТО)
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    23h 32m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    5h 35m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    22h 45m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    1h 1m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    1h 11m
    0