U Italiji preminula četvrta žrtva virusa korona, očekuje se da će broj oboljelih rasti iz časa u čas

24.02.2020. 11:44
0
IZVOR: Tanjug

U Italiji je od virusa korona preminula četvrta osoba, a do sada ima više od 160 oboljelih, prije svega u pokrajinama Lombardija i Veneto na sjeveru Italije.

Posljednji preminuli je 84-godišnji muškarac iz Lombardije koji je bio hospitalizovan.

On je umro u Bergamu, a zvaničnici kažu da je patio od hroničnih bolesti.
Italijanski list "Korijere dela Sera" piše danas da se očekuje da će broj zaraženih rasti iz časa u čas, a da je noćna mora u Italiji započela u petak ujutro kada je preminula prva zaražena osoba.

Za samo 48 sati od smrti te prve žrtve pokrajine Lombardija i Veneto završile su u blokadi, u karantinu, dok se na putevima nalaze vojska i policija, a škole, bioskopi, bazeni i slično su zatvoreni na najmanje jednu sedmicu.

Glavni čovjek agencije za civilnu zaštitu Anđelo Boreli kazao je da ne treba kriviti ljekare jer nisu na vrijeme prepoznali simptome virusa korona.

Italijanski list piše i da je u bolnici u Kodonju gde je bio hospitalizovan prvi oboljeli pacijent najmanje pet doktora i medicinskih sestara zaraženo, dok je u bolnici u Dolu gdje je hospitalizovana još jedna zaražena osoba troje medicinskih radnika zaraženo.

- Ne radi se tu o broju napravljenih testova. Bilo je situacija u kojima nismo na vrijeme prepoznali simptome virusa korona. Ljekari su imali problema pri identifikaciji simptoma - rekao je Boreli.

Prva zaražena osoba u Italiji, 38-godišnjak, došao je prošle sedmice u bolnicu u Kodonju, ali su ga pustili kući sa dijagnozom gripa, a s obzirom na to da nigdje nije putovao ljekari ga nisu testirali na koronavirus. Nekoliko dana kasnije stanje mu se zakomplikovalo, pa se vratio u bolnicu i tek kasnije je otkriveno da je zaražen.

Virolog s milanskog univerziteta Fabricio Preljiasko kazao je da niko od ljekara nije pomislio na koronavirus jer u Italiji on dosad nije bio zabilježen, osim kod dvoje turista koji su još krajem januara hospitalizovani, a koji su došli iz Kine i bili na skroz drugom području.

- Jednostavno nije bilo razloga sumnjati u koronavirus, pogotovo što je vladao grip. Italija se našla u situaciji u kakvoj je bila i Kina, suočila se s novim virusom. Istina, o koronavirusu se priča već mjesec, ali u Italiji nije bilo ni jednog drugog slučaja osim tih turista - dodao je on.

Profesor Devi Šridhar sa medicinskog fakulteta u Edinburgu smatra da je epidemija doživjela veliki zaokret u posljednjih 48 časova jer je došlo do porasta broja zaraženih izvan središta epidemije u Kini "koji nisu jasno epidemiološki povezani, nisu bili na putu ni u kontaktu sa osobama kojima je dijagnostifikovana bolest."

Tako su se zadnjih dana pojavila i razvila žarišta u Južnoj Koreji, Iranu i Italiji, gdje je za nekoliko dana zabilježeno gotovo 150 slučajeva i 12 gradova je u svojevrsnoj izolaciji.

Što se tiče autohtonog žarišta u Italiji, naučnicima je teško utvrditi tok zaraze "prvog pacijenta" s kojeg se virus proširio.

- Ono što se događa u Italiji i u Južnoj Koreji moglo se dogoditi bilo gdje u svijetu - upozorio je Šridhar.

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja izdalo je preporuku školama u Hrvatskoj da otkažu sva organizovanja putovanja u Italiju u narednih mjesec. Ministarstvo nauke i obrazovanja je tu preporuku izdalo u skladu sa preporukom Ministarstva zdravstva, a, kako navode, vodeći računa o bezbjednosti učenika i nastavnika.
Gimnazijalci iz Pule, koji su u subotu boravili u Veneciji na tradicionalnom karnevalu, vratili su se kućama, ali su im iz Službe za epidemiologiju hrvatskog Zavoda za javno zdravlje savetovali da ostanu u kućnoj izolaciji i ne idu u školu.
Deca i profesori bili su na ekskurziji dvije sedmice.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Muškarac preminuo od srčanog udara nakon napada osa Muškarac preminuo od srčanog udara nakon napada osa
Ćao Italija, "azurima" skinuta kruna Ćao Italija, "azurima" skinuta kruna
Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    16h 48m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    15h 46m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    19h 39m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    20h 56m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    16h 0m
    1