U Mostaru izvedena monodrama o stradanju Srba Sarajeva i Hercegovine

16.03.2024. 14:18
0
IZVOR: srna.rs

Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Ljiljana Čekić odigrala je u Mostaru monodramu "K`o kamen - Velenka Brstinova i kćer joj Dragana" koja govori o pobijenim hercegovačkim Srbima u Drugom svjetskom ratu, kao i o stradanju sarajevskih Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Monodrama, rađena prema tekstu profesora srpskog jezika i književnosti iz Istočnog Sarajeva Dragane Mandrape, odigrana je sinoć u Vladičanskom dvoru u organizaciji mostarskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta".

Čekićeva je rekla da je poseban izazov igrati pred hercegovačkom publikom, jer je ova dokumentarna monodrama priča o stradanju Hercegovaca.

- Imena, prezimena ljudi i toponimi su autentični i zato je odgovornost veća. Emocija je univerzalna, to je emocija o stradanju i žrtvama koje, nažalost, nisu bile ni ožaljene na pravi način - navela je Čekićeva.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da "Prosvjeta" u svom radu nastoji da njeguje kulturu sjećanja o stradanju srpskog naroda.

Ona je dodala da je monodrama "K`o kamen" veoma dirljiva i za mostarsku publiku, jer je većina porodica imala velika stradanja u prošlom vijeku i mogu se poistovjetiti sa ovom pričom.

"K`o kamen" je priča o pobijenim hercegovačkim Srbima od 1941. do 1944. godine, kao i o stradanju sarajevskih Srba koji su 1996. napuštali svoja ognjišta i u koloni sa svojim iskopanim mrtvim junacima odlazili u nepoznato.

Pisana u ispovjednoj formi, predstava slika različite ličnosti, majku i kćerku Velenku i Draganu, žene različitih životnih priča, ali identične snage koju pokazuju u trenucima suočavanja sa najvećim životnim tragedijama.

Lajtmotiv predstave "Čovjek snuje, sudbina se smije", osim životne mudrosti koju donosi, ukazuje i na dinamiku dramske strukture ove monodrame, te na neočekivane obrte.

U maniru najplemenitijeg ženskog rukopisa, glumica Ljiljana Čekić i autor Dragana Mandrapa, njegujući kulturu sjećanja na svoje pretke, kao potomci porodica koje su stradale u genocidu nad Srbima tokom Drugog svjetskog rata, stvorile su predstavu koja odslikava snagu života koji uvijek nađe svoj put, kao i karakter žena snažnih kao kamen.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    18h 28m
    9
  • Sutra praznik Cvijeti
    18h 34m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    18h 42m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    20h 59m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    9h 23m
    0