U nedjelju četiri litije i veliki moleban u Istočnom Sarajevu

14.02.2020. 10:09
0
IZVOR: SRNA

Na području Istočnog Sarajeva, u nedjelju, 16. februara, biće organizovane četiri litije i veliki moleban kao znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vjernicima u Crnoj Gori.
Litija ispred Crkve Svetog Đorđa u Miljevićima krenuće u 17.00 časova, ispred Crkve Svetog Varnave na Vranješu u 17.30, Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u 17.30, a ispred Crkve Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u 16.50 časova.

Nakon susreta sve četiri litije, na budućem trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu veliki moleban služiće Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Litije i moleban organizuju crkvene opštine Istočno Novo Sarajevo, Vranješ, Kotorac i Vojkovići u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo i opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Organizatori pozivaju vjerujući narod Istočnog Sarajeva da učešćem u litijama pruže podršku vjernicima SPC u Crnoj Gori.

Iz opštinske uprave Istočno Novo Sarajevo saopšteno je da će zbog litija privremeno biti obustavljen saobraćaj u ulicama Vojvode Radomira Putnika, Ravnogorska i Spasovdanska od 17.00 do 18.00 časova.

-Apelujemo da svi vozači poštuju učesnike litije, kao i naredbe policijskih službenika. Molimo sve sugrađane da na dan molebana vozila ne ostavljaju na parking-prostor ispred sportske dvorane i trga Srbije u Istočnom Novom Sarajevu - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će nakon molebana za sve učesnike litije koji se vraćaju u pravcu Miljevića i Vojkovića biti organizovan besplatan autobuski prevoz.

U Crnoj Gori je 27. decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor sveštenstva i vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 30m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    3h 41m
    3
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    19h 27m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    17h 49m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    20h 3m
    3