У недјељу четири литије и велики молебан у Источном Сарајеву

14.02.2020. 10:09
0
ИЗВОР: СРНА

На подручју Источног Сарајева, у недјељу, 16. фебруара, биће организоване четири литије и велики молебан као знак подршке Српској православној цркви и вјерницима у Црној Гори.
Литија испред Цркве Светог Ђорђа у Миљевићима кренуће у 17.00 часова, испред Цркве Светог Варнаве на Врањешу у 17.30, Цркве Светог Василија Острошког на Вељинама у 17.30, а испред Цркве Светог Петра Дабробосанског у Војковићима у 16.50 часова.

Након сусрета све четири литије, на будућем тргу Србија у Источном Новом Сарајеву велики молебан служиће Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Литије и молебан организују црквене општине Источно Ново Сарајево, Врањеш, Которац и Војковићи у сарадњи са градом Источно Сарајево и општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Организатори позивају вјерујући народ Источног Сарајева да учешћем у литијама пруже подршку вјерницима СПЦ у Црној Гори.

Из општинске управе Источно Ново Сарајево саопштено је да ће због литија привремено бити обустављен саобраћај у улицама Војводе Радомира Путника, Равногорска и Спасовданска од 17.00 до 18.00 часова.

-Апелујемо да сви возачи поштују учеснике литије, као и наредбе полицијских службеника. Молимо све суграђане да на дан молебана возила не остављају на паркинг-простор испред спортске дворане и трга Србије у Источном Новом Сарајеву - наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће након молебана за све учеснике литије који се враћају у правцу Миљевића и Војковића бити организован бесплатан аутобуски превоз.

У Црној Гори је 27. децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести којим је предвиђено да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор свештенства и вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани молебани и литије широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској, Србији и свијету.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 53m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 59m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 26m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    6h 8m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 18m
    0