U nedjelju prvo praznovanje sveštenomučenika žitomislićkih

23.06.2022. 11:34
0
IZVOR: srna.rs

Manastir Žitomislić kod Mostara u nedjelju, 26. juna, prvi put proslaviće praznik Svetih sveštenomučenika žitomislićkih koji je ove godine odredio Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve.

Iguman ovog manastira Danilo Pavlović i monaštvo pozvali su sve hercegovačke vjernike da dođu u manastir da bi zajedno, u molitvi i sjećanju, obilježili ovaj važan dan i zajedno započeli tradiciju slavljenja Svetih sveštenomučenika žitomislićkih.

Iguman Danilo podsjetio je da su Sveti sveštenomučenici žitomislićki kanonizovani 2005. godine, kada je osveštan manastir Žitomislić.

- Tada su svečano uneseni u spisak svetih, ali nije određen datum njihovog praznovanja. Ove godine na Svetom arhijerejskom saboru donesen je datum praznovanja i od naredne godine biće unesen u kalendar Srpske pravoslavne crkve - istakao je iguman Danilo.

Praznovanje će započeti u subotu, 25. juna, prazničnim večernjim služenjem u 18.00 časova i izložbom "Vaskrsenje manastira Žitomislić" koja će početi u 19.00 časova.

U nedjelju, 26. juna, je jutrenje u 8.00 časova, a Svetu arhijerejsku liturgiju u 9.00 časova služiće preosvećeni episkopi niški Arsenije, dalmatinski Nikodim i zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Iguman Danilo naveo je da će nakon liturgije u 11.30 biti održana svečana akademija o značaju samih mučenika i istorije manastira povodom obilježavanja 30 godina od kada je manastir porušen i 20 godina otkako je počela njegova obnova, što će se nastaviti tokom cijele godine.

Iguman Danilo istakao je da su manastir Žitomislić i njegovo bratstvo uvijek dijelili sudbinu srpskog naroda.

On je podsjetio da su žitomislićki mučenici bratstvo manastira Žitomislić koje je postradalo u Drugom svjetskom ratu, uspostavljanjem Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

- Tada je na čelu manastira bio iguman Konstantin Vučurović, jeromonah Dositej Vukićević, jeromonah Makarije Pejak, iskušenik Mladen Šaran, iskušenik Obren Okiljević, bogoslov Marko Prodanović i bogoslov Branko Bilanović. Kod njih se tada našao u gostima i protođakon iz Mostara Vladimir Čejović koji je došao iz Crne Gore bježeći od tamošnjih ratnih dešavanja - naveo je iguman Danilo.

Prema njegovim riječima, oni su se 1941. godine odazvali popisu u mjesni ured gdje su ih svezali i mučili te odveli na Vidonju jamu iznad Biletić polja, bacili u nju i zatrpali kamenjem.

Iguman Danilo je podsjetio i da je mitropolit Vladislav pokušavao šezdesetih godina prošlog vijeka da ih dostojno sahrani, međutim, komunističke vlasti to nikada nisu dozvolile, pa su tek 1991. godine izvađeni iz jame i sahranjeni u grobnici iznad crkve u manastiru Žitomislić, ali ni tada nisu imali mira.

- Godine 1992. razoren je manastir i tada su novi mučitelji bacili eksploziv u njihovu grobnicu tako da su oni dva puta stradali. Imamo danas samo dio sačuvanih kostiju koje čuvamo u crkvi ispred oltara. Proglašeni su za mučenike 2005., jer su dva puta stradali i od tada do danas ih poštujemo, pjevamo ih na svakoj liturgiji i molimo im se kao svojim nebeskim zaštitnicima - rekao je iguman Danilo.

Prema njegovim riječima, ni ovo njihovo mučeničko stradanje nije bilo kraj iako je tada izgledalo veoma strašno, jer je manastir potpuno zapustio i bio opljačkan u toku Drugog svjetskog rata i ovoga rata.

Uprkos svim stradanjima, iguman Danilo je istakao da se manastir uvijek obnavlja i predstavlja svetionik srpskom narodu, ali je i dobar svjedok narodima koji žive u susjedstvu.

- Svjedočimo istinsku pravoslavnu vjeru, vjeru povjerenja, vjeru hrišćansku i jevanđeljsku - rekao je iguman Danilo. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Manastir Žitomislić proslavio krsnu slavu Manastir Žitomislić proslavio krsnu slavu
U pravoslavnim hramovima u Mostaru ponoćne liturgije na Božić U pravoslavnim hramovima u Mostaru ponoćne liturgije na Božić
Prvi put proslavljeni Sveti novomučenici žitomislićki Prvi put proslavljeni Sveti novomučenici žitomislićki
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    7h 6m
    0
  • Krađa u Palama
    5h 24m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    19h 43m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    23h 31m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    1h 51m
    0