U Niškoj Banji otkriven spomenik Ljubiši Samardžiću

07.05.2022. 20:29
0
IZVOR: srna.rs

Na centralnom šetalištu u Niškoj Banji danas je otkriven spomenik legendarnom srpskom i jugoslovenskom glumcu Ljubiši Samardžiću, koji je odrastao u tom mjestu.

Skulpturom je prikazan lik Šurde iz serije „Vruć vetar“, kako u zanosu igra sirtaki, a trg na kojem je otkriven spomenik ubuduće će nositi ime slavnog glumca.

Otkrivanju spomenika prisustvovala je supruga Mirjana, sa kćerkom i četvoro unučadi, kao i mnogi prijatelji i školski drugovi velikog glumca.

-Veliku zahvalnost, u ime porodice i svoje, upućujem ljudima koji su inicijatori jednog ovakvog dela. U krajnem slučaju, da nije ljudi koji ga se sećaju, ovoga danas ne bi ni bilo. Ovo je veliki trnutak i lepo je kada čovek ne zaborai svoje sugrađane, a on je već ostavio dosta traga, a ovo će, u krajnjem slučaju, biti ukras Niške Banje - rekla je Mira Samardžić za „Blic“ i istakla da je u isto vrijeme i radosna i tužna.

Glumac, ali i reditelj i producent, Ljubiša Samardžić, karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog, vijeka glumeći uglavnom u partizanskim filmovima.

Najveću popularnost donijela mu je saradnja sa Milenom Dravić, i rediteljem Purišom Đorđevićem.

Samardžić je dobitnik brojnih nagrada. Jedini je srpski glumac koji je dobio priznanje „Zlatni lav“ Filmskog festivala u Veneciji (1967).

Snimio je više od stotinu filmova i 26 serija, a kao reditelj i producent, poslije 1999. godine - 10 filmova i TV serija.

Naklonost publike Smoki je stekao na filmu - igrao je u ostvarenjima skoro svih jugoslovenskih reditelja.

Popularne su i serije u kojima je ostvario zapažene uloge: „Kuda idu divlje svinje“, „Dimitrije Tucović“, „Vruć vetar“, „Policajac sa Petlovog brda“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vladika Sergija osvještao spomenik Srbima stradalim u Donjem Vakufu Vladika Sergija osvještao spomenik Srbima stradalim u Donjem Vakufu
Spomenici skuplji do 20 odsto Spomenici skuplji do 20 odsto
Služena molitva i otkriven spomenik stradaloj djeci Potkozarja Služena molitva i otkriven spomenik stradaloj djeci Potkozarja
Najčitanije
 • Lica uhapšena zbog droge u Istočnom Sarajevu
  15h 5m
  1
 • Stradao devetogodišnji dječak
  13h 46m
  0
 • Miovčić: FK "Slavija" treba da bude glavni interes Srpske
  11h 34m
  0
 • Cijena tone peleta uz čekanje na isporuku blizu 1.000 KM
  10h 43m
  0
 • Prvenstvo Balkana u džudou u Palama
  14h 59m
  0