U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša

13.11.2023. 17:13
0
IZVOR: katera.news

U Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ obilježen je dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Savjet učenika ove škole izradio je pano istaknut u holu škole i putem razglasa učenicima i nastavnicima podijelio neke interisantne činjenice o ovom velikanu čije ime nosi škola.

Iz ove škole su podsjetili da je Petar II Petrović Njegoš jedna od najznamenitijih ličnosti srpske književnosti i istorije, vladika i vladar Crne gore, ujedno i najveći slobodarski i misaoni pjesnik.

- Na današnji dan 13. novembra 1813. godine, od oca Toma i majke Ivane, rođen je dječak čije je kršteno ime bilo Rade. Rođen je u planinskom selu Njegušima, u blizini Cetinja.Tu podno Lovćena proveo je djetinjstvo igrajući se po pašnjacima kao čobanin. U to vrijeme u crnoj Gori nije bilo škola, a nešto malo pismenih ljudi bilo je jedino u manastirima, među kaluđerima.Njegošev stric Petar I Petrović bio je vladika i vladar crnogorski. On je izabrao malog Rada za svog nasljednika jer je uočio njegovu pamet, snagu i razboritost. Na Cetinju je Njegoš uočio da čita i piše, te da se postepeno obrazuje po manastirima. Jedno vrijeme učitelj mu je bio i pjesnik Sima Milutinović Sarajlija, srpski pjesnik koji mu je razvio ljubav prema čitanju i književnom stvaranju. Poslije smrti svoga strica postao je duhovni i svjetovni vladar u zemlji. Nosio je teško breme borbe protiv turskih napadača, učvrstio državnu upravu, mirio zavađena plemena – podsjetili su iz škole.

Slika

Foto: Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“

Ističu da je Njegoš mnogo radio i ostao zapamćen po mnogo čemu, a naročito svom književnom i pjesničkom stvaranju, napominjući „Gorski vijenac“, Luča mikrokozma“, „Lažni car Šćepan Mali“ i „Ogledalo srpsko“ kao njegova najznačajnija dijela. Dodaju da je sve što je stvarao, pisao čistim narodnim jezikom.

Savjet učenika ove škole ističe da je Njegoš svojim djelom ostavio neizbrisiv trag po kome ga srpski narod pamti i pominje.  

- Možemo slobodno reći da je izreka koja najbolje odgovara njegovoj neobičnoj i mudroj ličnosti ova: Blagom onom ko dovijek živi, imao se rašta i roditi! Trudimo se da živimo kao dostojni nasljednici Njegoševe mudre misli – poručio je Savjet učenika Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vasilije Šuka najbolji na Trećoj smotri mladih matematičara „Prva iskra“ (FOTO) Vasilije Šuka najbolji na Trećoj smotri mladih matematičara „Prva iskra“ (FOTO)
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crvenog krsta U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crve...
Takmičenju mladih matematičara: Najuspješniji učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar Petrović Njegoš“ Takmičenju mladih matematičara: Najuspješniji učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar ...
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 35m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 31m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    21h 16m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    18h 15m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    19h 27m
    0