У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен дан рођења Петра II Петровића Његоша

13.11.2023. 17:13
0
ИЗВОР: katera.news

У Основној школи „Петар Петровић Његош“ обиљежен је дан рођења Петра II Петровића Његоша.

Савјет ученика ове школе израдио је пано истакнут у холу школе и путем разгласа ученицима и наставницима подијелио неке интерисантне чињенице о овом великану чије име носи школа.

Из ове школе су подсјетили да је Петар II Петровић Његош једна од најзнаменитијих личности српске књижевности и историје, владика и владар Црне горе, уједно и највећи слободарски и мисаони пјесник.

- На данашњи дан 13. новембра 1813. године, од оца Тома и мајке Иване, рођен је дјечак чије је крштено име било Раде. Рођен је у планинском селу Његушима, у близини Цетиња.Ту подно Ловћена провео је дјетињство играјући се по пашњацима као чобанин. У то вријеме у црној Гори није било школа, а нешто мало писмених људи било је једино у манастирима, међу калуђерима.Његошев стриц Петар I Петровић био је владика и владар црногорски. Он је изабрао малог Рада за свог насљедника јер је уочио његову памет, снагу и разборитост. На Цетињу је Његош уочио да чита и пише, те да се постепено образује по манастирима. Једно вријеме учитељ му је био и пјесник Сима Милутиновић Сарајлија, српски пјесник који му је развио љубав према читању и књижевном стварању. Послије смрти свога стрица постао је духовни и свјетовни владар у земљи. Носио је тешко бреме борбе против турских нападача, учврстио државну управу, мирио завађена племена – подсјетили су из школе.

Слика

Фото: Основна школа „Петар Петровић Његош“

Истичу да је Његош много радио и остао запамћен по много чему, а нарочито свом књижевном и пјесничком стварању, напомињући „Горски вијенац“, Луча микрокозма“, „Лажни цар Шћепан Мали“ и „Огледало српско“ као његова најзначајнија дијела. Додају да је све што је стварао, писао чистим народним језиком.

Савјет ученика ове школе истиче да је Његош својим дјелом оставио неизбрисив траг по коме га српски народ памти и помиње.  

- Можемо слободно рећи да је изрека која најбоље одговара његовој необичној и мудрој личности ова: Благом оном ко довијек живи, имао се рашта и родити! Трудимо се да живимо као достојни насљедници Његошеве мудре мисли – поручио је Савјет ученика Основне школе „Петар Петровић Његош“.

Коментари 0
Повезане вијести
Василије Шука најбољи на Трећој смотри младих математичара „Прва искра“ (ФОТО) Василије Шука најбољи на Трећој смотри младих математичара „Прва искра“ (ФОТО)
У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црвеног крста У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црве...
Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар Петровић Његош“ Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар ...
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    11h 12m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    10h 54m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    11h 48m
    4
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    8h 43m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    12h 25m
    1