U Palama prikupljeno 70 doza krvi

25.01.2023. 17:06
0
IZVOR: srna.rs

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi danas je na Palama prikupljeno 70 doza ove dragocjene tečnosti.

Akciju je organizovalo Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, u saradnji sa Zavodom za transfuziju bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

Šef transfuzijske službe u bolnici "Srbija" Istočno Sarajevo Jelena Stojanović Lukić rekla je novinarima da je ovo prva akcija na koju izlaze ove godine i da je veoma značajna s obzirom da su zalihe iscrpljene.

- Zadovoljni smo odzivom posebno što smo imali nove davaoce. Ovo je vrijeme kada sravnjavamo prošlu godinu, pa možemo biti zahvalni što se tiče davalaštva jer je porastao ukupan broj jedinica krvi - rekla je Lukićeva i apelovala na mlade i sve zdrave ljude da daju krv.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Gospova Pejić navodi da je danas prva planirana akcija na Palama čiji stanovnici uvijek pokažu veliku dozu humanosti, te da je odziv bio izuzetno dobar.

- Njihova doza krvi će pomoći ugroženom. Nas iz Udruženja oduševljava da je dobrovoljnost, anonimnost i besplatnost itekako ovdje na Palama zadovoljena i niko nikada od ovih ljudi koji dolaze na akciju ne pitaju kome ide krv i za koga je data. Njima je humanost urođena i Pale su danas odgovorile itekako zadatku - navela je Pejićeva.

Član Upravnog odbora Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Marijana Krsmanović rekla je da je akcija protekla uredno, da je 98 davalaca ponudilo krv, a uzeto je 70 doza.

Ona je dodala da je bilo 14 davalaca koji su darovali krv prvi put.

Krsmanovićeva je posebno zahvalila Kulturnom centru Pale koji je omogućio lijep ambijent za darivanje krvi, kao i Osnovnoj školi Pale, te komapnijama "Onogošt" i "Viva" Istočno Sarajevo na napitku i hrani za sve davaoce krvi.

Jovica Ilić, koji je darovao krv sedam puta, istakao je da ga nije strah i da će krva darivati koliko god bude mogao.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
 • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
  10h 24m
  7
 • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
  10h 29m
  1
 • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
  11h 21m
  0
 • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
  23h 51m
  0
 • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
  11h 35m
  0