U proteklih šest mjeseci stanje bezbjednosti zadovoljavajuće na području PU Istočno Sarajevo

19.07.2022. 12:42
3
IZVOR: katera.news

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za proteklih šest mjesec tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti na području Uprave stabilno i zadovoljavajuće. Ostvareni su dobri rezultati u svim segmentima rada. Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 66% dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 89%.

U izvještajnom periodu evidentirana su tri krivična djela sa većim stepenom društvene opasnoti i sva tri su rasvijetljena. Smanjen je broj krađe motornih vozila tako da u ovom periodu bilježimo jednu krađu vozila koja je rasvijetljena, a vozilo vraćeno vlasniku. Evidentiranna su dva krivična djela razbojništva po nepoznatom počinicu od koji je jedno riješeno. Ostvareni su jako dobri rezultati u oblasti organizovanog kriminaliteta, tačnije zloupotrebe opojnih droga, kao i privrednog kriminmaliteta. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo, a u oblasti saobraćaja smanjen je ukupan broj saobraćajnih nezoda.

 Registrovano je ukupno 280 krivičnih djela, podneseno 253 izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 293 lica, od kojih je 67 povratnika i tri maloljetna izvršioca. Od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela, 82 krivična djela su po nepoznatom počiniocu, od koji je 60 rasvijetljeno. Iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno je 218 predmeta u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, podnesno 13 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu tužilaštvu protiv 19 lica, podneseno 13 zahtjeva o pokretanju prekršajnog postupka iz ove oblasti i izdato 188 prekršajnih naloga. Pronađeno je i oduzeto preko 28 kilograma opojne droge.

Evidentirano je 28 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, podneseno 20  izvještaja,  protiv 36 lica. Ukupna materijalana šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 1.170.64,00  KM, dok stečena protivpravna imovinska šteta iznosi preko 1.482.237,00 KM

Zabilježeno je 176 narušavanja javnog reda i mira, što je za 30,2% manje nego u uporednom periodu prošle godine. Podnesena su 22 zahtjeva za pokretnje prekršajnog postupka i izdato 154 prekršajnih naloga. U strukturi prekršaja najčešći su vrijeđanje i tuča i fizički napad. Dogodilao se 290 saobraćajnih nezgoda, četiri sa poginulim licima, 19 sa teže povrijeđenim licima, 51 sa lakše povrijeđenim licima i 216 sa materijanom štetom. Najčešći uzrok nezgoda su brzina neprilagođna uslovima puta i odstojanje.

Registrovano je 2897 prekršaja iz oblasti saobraćaja, isključeno 913 vozača i 177 vozila.

Policijska uprava Istočno Sarajevo nastavlja i dalje da sprovodi svoje planske preventivne i represivne aktivnosti posebno u oblasti bezbjednosti saobraćaja, a sve u cilju podizanja stanja bezbjednosti na viši nivo.

 

 

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Boka 19.07.2022. 22:16
    To znaći da dok mačka nije bilo miševi su kolo vodili I.Sarajevom.
  • Generic placeholder image
    Pero Zdero 19.07.2022. 13:16
    Ko Bogati ukrede pistolje iz PS Sokolac i u koju svrhu? Dali sa njima mogu narusiti bezbedonosnu situaciju?
  • Generic placeholder image
    Đ. Ž. 19.07.2022. 12:52
    i ja se slažem :)

Povezane vijesti
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Krađa u Palama Krađa u Palama
U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    4h 13m
    7
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 9m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    21h 54m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    18h 53m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    20h 5m
    0