U Sabornoj crkvi u Sarajevu održan horski festival "Dani Sloge"

18.11.2023. 20:30
0
IZVOR: srna.rs

U Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu večeras je održan Peti horski festival "Dani Sloge" kojem su prisustvovali Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov.

Horski festival organizovan je povodom obnavljanja Saborne crkve, a na njemu su nastupili Srpsko crkveno pjevačko društvo "Sveti Andrej Kritski" iz Laktaša, Crkveni hor "Sveti novomučenik Stanko" iz Nikšića, te Pjevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina.

Nastupao je i Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Hor "Pobratimstvo" iz Foče i sarajevska "Sloga".

Stefan Mojsilović, dirigent Srpskog pjevačkog društva "Sloga" iz Sarajeva, koje je domaćin manifestacije, rekao je da je za posjetioce pripremljen raznovrstan program mješovitih horova, na kom su izvođene i neobične kompozicije, ali i one koji su prvi put izvedene, kao i klasici duhovne muzike.

"Riječ je o jednom lijepoj i bogatoj koncernoj večeri, na kojoj su posjetioci imali priliku da slušaju duhovnu muziku srpskih, grčkih i ruskih autora, svih epoha i razdoblja", pojasnio je Mojsilović.

On je naglasio da se trude da "Sloga" svake godine ugosti različite horove, tako da ih je za ovih pet godina na festivalu učestvovalo više od 30.

Svi horovi pjevaće i tokom Svete arhijerejske liturgije koju će sutra od 9.00 časova služiti mitropolit Nikolaj uz sasluženje sveštenstva.

Mojsilović je rekao da je saborovanje horova, odnosno zajedničko pjevanje rijetko, tako da se svake godine nastoji prikazati, ne takmičenje, već zajedništvo horova, i kroz koncert i kroz liturgiju.

Peti horski festival održan je pod pokroviteljstvom Mitropolije dabrobosanske, a njegovo održavanje pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo i njegove opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počinju "Dani `Sloge`" Počinju "Dani `Sloge`"
„Dani Sloge“ od 18. do 19. novembra u Sarajevu „Dani Sloge“ od 18. do 19. novembra u Sarajevu
Počeo horski festival "Dani Sloge" Počeo horski festival "Dani Sloge"
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 25m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    3h 23m
    6
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    11h 49m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    10h 4m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    11h 43m
    0