U Sarajevu proglašena epizoda "upozorenje"

17.12.2020. 18:58
0
IZVOR: SRNA

Vlada Kantona Sarajevo proglasila je danas epizodu "upozorenje" zbog povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu.

Ovu odluku Vlada je donijela na prijedlog kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline, jer su na stanicama Vijećnica i Otoka zabilježene prekoračene prosječne dnevne vrijednosti praga upozorenja PM10 čestičnih tvari u vazduhu od 150 mikrograma po metru kubnom za prethodni dan.

Iz Službe za informisanje Kantona Sarajevo podsjećaju sva pravna i fizička lica na mjere neophodne u okviru ove epizode, među kojima je smanjivanje broja radnih sati tehnoloških postrojenja, primjena "mokrog postupka" za zimsko održavanje puteva, obezbjeđenje protoka vozila bez dužeg zadržavanja na gradskim raskrsnicama posredstvom znakova i naredbi ovlaštenih policijskih lica MUP-a Kantona Sarajevo.

Zabranjeno je izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija je dozvoljena masa veća od 3,5 tone na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjeravanjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja, a u zoni A zabrana kretanja automobila, čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju.

U zoni A predloženo je pomjeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije, uslužnih djelatnosti radi rasterećenja kapaciteta javnog prevoza i saobraćajnih gužvi i obezbjeđenja boljeg protoka vozila na gradskim saobraćajnicama.

Vlada napominje da se zadržavaju sve mjere iz epizode "pripravnost" na cijelom području Kantona Sarajevo.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Borenović: Krah Dodikove galamdžijske politike Borenović: Krah Dodikove galamdžijske politike
Šmit: Neću povući Inckov zakon, na Dodika više ne treba računati Šmit: Neću povući Inckov zakon, na Dodika više ne treba računati
Kadet izvršio samoubistvo na Policijskoj akademiji u Sarajevu Kadet izvršio samoubistvo na Policijskoj akademiji u Sarajevu
Najčitanije
 • Detalji ubistva u Rogatici: Lovac iz nehata ubio drugog lovca
  4h 48m
  0
 • Zbog psa repetirao pištolj prema porodici
  10h 47m
  6
 • Uhapšen zbog ubistva u opštini Rogatica
  6h 24m
  0
 • Australija deportuje Đokovića iz zemlje
  16h 21m
  1
 • Šmit: Neću povući Inckov zakon, na Dodika više ne treba računati
  6h 3m
  8