U slučaju virusa korona nastavnik ili učenik ne mogu prisustvovati nastavi

31.08.2022. 14:26
0
IZVOR: srna.rs

U slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije ili potvrđenog testa na virus korona učenik ili nastavnik ne mogu prisustvovati nastavi, niti boraviti u školi, o čemu škole moraju striktno voditi računa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uputio je Ministarstvu prosvjete i kulture preporuke za predškolske i školske ustanove, te đačke domove o organizaciji nastave u novoj školskoj godini, a u skladu sa epidemiološkom situacijom kada je riječ o novom virusu korona.

Ukoliko se potvrdi virus korona kod učenika ili nastavnika, Institut preporučuje domovima zdravlja da nije neophodno da ostali učenici iz istog odjeljenja ili nastavnici prekidaju nastavu.

- Potrebno je savjetovati da se smanje kontakti, naročito da se izbjegava kontakt sa starijim i licima sa hroničnim bolestima. Ukoliko dobiju simptome, tada se isključuju iz nastave s obzirom da podliježu izolaciji, uz preporuku da se jave izabranom ljekaru porodične medicine - navodi se u saopštenju.

Detaljne preporuke za propisivanje izolacije za učenike i nastavnike koji su oboljeli od virusa korona biće upućene domovima zdravlja u Republici Srpskoj, kao i preporuke za propisivanje mjere karantina za lica koja su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem virusa.

U ovom momentu nije obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što važi i za škole. Ukoliko se radi o djeci ili nastavnicima koji imaju bolesti ili stanja zbog kojih mogu biti podložniji težim formama virusa, može im se preporučiti nošenje maske.

Institut preporučuje da se prostorije u školama često provjetravaju, po mogućnosti na svakom odmoru, da se redovno sprovode pooštrene mjere lične i kolektivne higijene, te da se fizičko vaspitanje održava na otvorenom kada god to okolnosti i vrijeme dozvoljavaju.

Iste mjere preporučene su i za predškolske ustanove.

Što se tiče đačkih domova, potrebno je voditi računa da zaposleni ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome zarazne bolesti, a da se učenici tokom boravka u ovim ustanovama, ukoliko dobiju simptome zarazne bolesti, pravovremeno javljaju nadležnim ljekarima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci štrajkuju jer ne radi grijanje Srednjoškolci štrajkuju jer ne radi grijanje
Učenica sedmog razreda danima prijetila drugarima iz odjeljenja Učenica sedmog razreda danima prijetila drugarima iz odjeljenja
Vlaseničanke se vraćaju sa Svjetske geografske olimpijade u Indoneziji Vlaseničanke se vraćaju sa Svjetske geografske olimpijade u Indoneziji
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  20h 44m
  1
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  19h 22m
  0
 • Svečano otkrivena spomen-tabla posvećena Momi Kaporu u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  20h 2m
  3
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  20h 25m
  0
 • Sjećanje na neponovljivog Momu Kapora
  7h 16m
  0