U slučaju virusa korona nastavnik ili učenik ne mogu prisustvovati nastavi

31.08.2022. 14:26
0
IZVOR: srna.rs

U slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije ili potvrđenog testa na virus korona učenik ili nastavnik ne mogu prisustvovati nastavi, niti boraviti u školi, o čemu škole moraju striktno voditi računa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uputio je Ministarstvu prosvjete i kulture preporuke za predškolske i školske ustanove, te đačke domove o organizaciji nastave u novoj školskoj godini, a u skladu sa epidemiološkom situacijom kada je riječ o novom virusu korona.

Ukoliko se potvrdi virus korona kod učenika ili nastavnika, Institut preporučuje domovima zdravlja da nije neophodno da ostali učenici iz istog odjeljenja ili nastavnici prekidaju nastavu.

- Potrebno je savjetovati da se smanje kontakti, naročito da se izbjegava kontakt sa starijim i licima sa hroničnim bolestima. Ukoliko dobiju simptome, tada se isključuju iz nastave s obzirom da podliježu izolaciji, uz preporuku da se jave izabranom ljekaru porodične medicine - navodi se u saopštenju.

Detaljne preporuke za propisivanje izolacije za učenike i nastavnike koji su oboljeli od virusa korona biće upućene domovima zdravlja u Republici Srpskoj, kao i preporuke za propisivanje mjere karantina za lica koja su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem virusa.

U ovom momentu nije obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što važi i za škole. Ukoliko se radi o djeci ili nastavnicima koji imaju bolesti ili stanja zbog kojih mogu biti podložniji težim formama virusa, može im se preporučiti nošenje maske.

Institut preporučuje da se prostorije u školama često provjetravaju, po mogućnosti na svakom odmoru, da se redovno sprovode pooštrene mjere lične i kolektivne higijene, te da se fizičko vaspitanje održava na otvorenom kada god to okolnosti i vrijeme dozvoljavaju.

Iste mjere preporučene su i za predškolske ustanove.

Što se tiče đačkih domova, potrebno je voditi računa da zaposleni ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome zarazne bolesti, a da se učenici tokom boravka u ovim ustanovama, ukoliko dobiju simptome zarazne bolesti, pravovremeno javljaju nadležnim ljekarima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prazno ostalo 599 učionica u Srpskoj Prazno ostalo 599 učionica u Srpskoj
Učenici koji su izmakli profesorki stolicu kažnjeni jedinicom iz vladanja i ukorom Učenici koji su izmakli profesorki stolicu kažnjeni jedinicom iz vladanja i ukorom
Srednje škole u Srpskoj napustilo 485 đaka Srednje škole u Srpskoj napustilo 485 đaka
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  22h 19m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  21h 14m
  5
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  18h 32m
  4
 • Dan kad je Vojska SR Jugoslavije oborila "nevidljivog" (VIDEO)
  23h 47m
  0
 • Zbog udesa obustavljen saobraćaj na putu Zvornik-Vlasenica
  18h 22m
  0