U slučaju virusa korona nastavnik ili učenik ne mogu prisustvovati nastavi

31.08.2022. 14:26
0
IZVOR: srna.rs

U slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije ili potvrđenog testa na virus korona učenik ili nastavnik ne mogu prisustvovati nastavi, niti boraviti u školi, o čemu škole moraju striktno voditi računa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uputio je Ministarstvu prosvjete i kulture preporuke za predškolske i školske ustanove, te đačke domove o organizaciji nastave u novoj školskoj godini, a u skladu sa epidemiološkom situacijom kada je riječ o novom virusu korona.

Ukoliko se potvrdi virus korona kod učenika ili nastavnika, Institut preporučuje domovima zdravlja da nije neophodno da ostali učenici iz istog odjeljenja ili nastavnici prekidaju nastavu.

- Potrebno je savjetovati da se smanje kontakti, naročito da se izbjegava kontakt sa starijim i licima sa hroničnim bolestima. Ukoliko dobiju simptome, tada se isključuju iz nastave s obzirom da podliježu izolaciji, uz preporuku da se jave izabranom ljekaru porodične medicine - navodi se u saopštenju.

Detaljne preporuke za propisivanje izolacije za učenike i nastavnike koji su oboljeli od virusa korona biće upućene domovima zdravlja u Republici Srpskoj, kao i preporuke za propisivanje mjere karantina za lica koja su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem virusa.

U ovom momentu nije obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što važi i za škole. Ukoliko se radi o djeci ili nastavnicima koji imaju bolesti ili stanja zbog kojih mogu biti podložniji težim formama virusa, može im se preporučiti nošenje maske.

Institut preporučuje da se prostorije u školama često provjetravaju, po mogućnosti na svakom odmoru, da se redovno sprovode pooštrene mjere lične i kolektivne higijene, te da se fizičko vaspitanje održava na otvorenom kada god to okolnosti i vrijeme dozvoljavaju.

Iste mjere preporučene su i za predškolske ustanove.

Što se tiče đačkih domova, potrebno je voditi računa da zaposleni ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome zarazne bolesti, a da se učenici tokom boravka u ovim ustanovama, ukoliko dobiju simptome zarazne bolesti, pravovremeno javljaju nadležnim ljekarima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Gimnazijalci iz Kalinovika dominirali na Regionalnom takmičenju iz matematike, ruskog i srpskog jezika Gimnazijalci iz Kalinovika dominirali na Regionalnom takmičenju iz matematike, ruskog i s...
Smanjen kadar u srednjim školama u Srpskoj Smanjen kadar u srednjim školama u Srpskoj
Srednjoškolci štrajkuju jer ne radi grijanje Srednjoškolci štrajkuju jer ne radi grijanje
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 39m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    15h 53m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    13h 43m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    6h 8m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    16h 58m
    0