У случају вируса корона наставник или ученик не могу присуствовати настави

31.08.2022. 14:26
0
ИЗВОР: srna.rs

У случају појаве симптома респираторне инфекције или потврђеног теста на вирус корона ученик или наставник не могу присуствовати настави, нити боравити у школи, о чему школе морају стриктно водити рачуна, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

Институт за јавно здравство Републике Српске упутио је Министарству просвјете и културе препоруке за предшколске и школске установе, те ђачке домове о организацији наставе у новој школској години, а у складу са епидемиолошком ситуацијом када је ријеч о новом вирусу корона.

Уколико се потврди вирус корона код ученика или наставника, Институт препоручује домовима здравља да није неопходно да остали ученици из истог одјељења или наставници прекидају наставу.

- Потребно је савјетовати да се смање контакти, нарочито да се избјегава контакт са старијим и лицима са хроничним болестима. Уколико добију симптоме, тада се искључују из наставе с обзиром да подлијежу изолацији, уз препоруку да се јаве изабраном љекару породичне медицине - наводи се у саопштењу.

Детаљне препоруке за прописивање изолације за ученике и наставнике који су обољели од вируса корона биће упућене домовима здравља у Републици Српској, као и препоруке за прописивање мјере карантина за лица која су биле у контакту са потврђеним случајем вируса.

У овом моменту није обавезно ношење маски у затвореном простору, што важи и за школе. Уколико се ради о дјеци или наставницима који имају болести или стања због којих могу бити подложнији тежим формама вируса, може им се препоручити ношење маске.

Институт препоручује да се просторије у школама често провјетравају, по могућности на сваком одмору, да се редовно спроводе пооштрене мјере личне и колективне хигијене, те да се физичко васпитање одржава на отвореном када год то околности и вријеме дозвољавају.

Исте мјере препоручене су и за предшколске установе.

Што се тиче ђачких домова, потребно је водити рачуна да запослени не долазе на посао уколико имају симптоме заразне болести, а да се ученици током боравка у овим установама, уколико добију симптоме заразне болести, правовремено јављају надлежним љекарима.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци штрајкују јер не ради гријање Средњошколци штрајкују јер не ради гријање
Ученица седмог разреда данима пријетила другарима из одјељења Ученица седмог разреда данима пријетила другарима из одјељења
Власеничанке се враћају са Свјетске географске олимпијаде у Индонезији Власеничанке се враћају са Свјетске географске олимпијаде у Индонезији
Најчитаније
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  21h 33m
  1
 • Пожар у Бутмиру стављен под контролу, ватрогасци упутили апел грађанима
  20h 11m
  0
 • Свечано откривена спомен-табла посвећена Моми Капору у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  20h 51m
  3
 • Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
  21h 14m
  0
 • Сјећање на непоновљивог Мому Капора
  8h 5m
  0