У случају вируса корона наставник или ученик не могу присуствовати настави

31.08.2022. 14:26
0
ИЗВОР: srna.rs

У случају појаве симптома респираторне инфекције или потврђеног теста на вирус корона ученик или наставник не могу присуствовати настави, нити боравити у школи, о чему школе морају стриктно водити рачуна, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

Институт за јавно здравство Републике Српске упутио је Министарству просвјете и културе препоруке за предшколске и школске установе, те ђачке домове о организацији наставе у новој школској години, а у складу са епидемиолошком ситуацијом када је ријеч о новом вирусу корона.

Уколико се потврди вирус корона код ученика или наставника, Институт препоручује домовима здравља да није неопходно да остали ученици из истог одјељења или наставници прекидају наставу.

- Потребно је савјетовати да се смање контакти, нарочито да се избјегава контакт са старијим и лицима са хроничним болестима. Уколико добију симптоме, тада се искључују из наставе с обзиром да подлијежу изолацији, уз препоруку да се јаве изабраном љекару породичне медицине - наводи се у саопштењу.

Детаљне препоруке за прописивање изолације за ученике и наставнике који су обољели од вируса корона биће упућене домовима здравља у Републици Српској, као и препоруке за прописивање мјере карантина за лица која су биле у контакту са потврђеним случајем вируса.

У овом моменту није обавезно ношење маски у затвореном простору, што важи и за школе. Уколико се ради о дјеци или наставницима који имају болести или стања због којих могу бити подложнији тежим формама вируса, може им се препоручити ношење маске.

Институт препоручује да се просторије у школама често провјетравају, по могућности на сваком одмору, да се редовно спроводе пооштрене мјере личне и колективне хигијене, те да се физичко васпитање одржава на отвореном када год то околности и вријеме дозвољавају.

Исте мјере препоручене су и за предшколске установе.

Што се тиче ђачких домова, потребно је водити рачуна да запослени не долазе на посао уколико имају симптоме заразне болести, а да се ученици током боравка у овим установама, уколико добију симптоме заразне болести, правовремено јављају надлежним љекарима.

Коментари 0
Повезане вијести
Основце у Хрватској уче да у БиХ живе само Бошњаци Основце у Хрватској уче да у БиХ живе само Бошњаци
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
 • На данашњи дан преминула Слађана Кобас - тринаеста звјездица
  4h 12m
  1
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  22h 45m
  1
 • Да ли је држава заборавила Перу и Дубравку Крстовић?
  18h 45m
  6
 • Бесплатни систематски прегледи у Болници „Србија“ за борачку популацију из Источног Новог Сарајева
  19h 48m
  0
 • Народна скупштина Републике Српске усвојила Породични закон
  15h 33m
  0