U Sokocu prikupljene 52 jedinice dragocjene tečnosti

25.10.2023. 15:43
0
IZVOR: srna.rs

U akciji dobrovoljnog davanja krvi na Sokocu danas su prikupljene 52 jedinice dragocjene tečnosti, rekla je Srni doktor Dragana Žarković iz Službe za transfuzijsku medicinu Kasindo.

Ona je dodala da će ova akcija omogućiti da se upotpune rezerve krvi u službi transfuzije, tako da će se moći odgovoriti potrebama Bolnice "Srbija" kojoj pripadaju, ali i drugim službama u sklopu Zavoda za transfuzijsku medicinu.

- Biti dobrovoljni davalac krvi je privilegija, jer raspolažete najvećim bogastvom - zdravljem i u mogućnosti ste da nekom pomognete - navela je Žarkovićeva i istakla važnost dobrovoljnog davanja krvi.

Ona je podsjetila da dobrovoljni davaoci krvi mogu biti osobe između 18 i 65 godina, koje ne boluju od nekih akutnih i hroničnih oboljenja, jer postoji više od 40 bolesti i stanja koja nekoga isključuju trajno kao davaoca, što je jedan od razloga zašto davalaštva ne može biti tako brojno.

Prema njenim riječima, na prvom mjestu je bezbjednost, kako samog davaoca, tako i pacijenta koji će primiti dragocjenu tečnost.

Gospava Pejić, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije koje je odrganizovalo današnju akciju, rekla je Srni da je akcija bila veoma posjećena i da se za nju prijavilo ukupno 77 lica.

Ona je naglasila da je ova akcija bila posebna po tome što je u njoj učestovao veliki broj mladih, od kojih je 17 prvi put dalo krv.

- To je najveći ponos koji se može osjećati, jer sve više mladog svijeta prilazi da pomogne drugima u nevolji i ponudi dragocjenu tečnost - dodala je Pejićeva.

Ona je pohvalila rad Aktiva dobrovoljnih davala krvi na Sokocu, te navela da su za kratko vrijeme organizovane dvije veoma uspješne akcije prikupljanja krvi, jedna u organizaciji Crvenog krsta opštine Sokolac, odnosno njihovog Aktiva dobrovoljni davalaca i druga u organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 12m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 7m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    7h 55m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 1m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    17h 29m
    0