U srijedu 22 godine od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju

22.03.2021. 10:33
0
IZVOR: SRNA

U srijedu, 24. marta, navršavaju se 22 godine od početka NATO agresije na Srbiju, odnosno tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju /SRJ/, koja je bez prekida trajala 78 dana.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ donesena je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga generalu Vesliju Klarku izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

U napadima koji su započeti 24. marta je, prema procjenama različitih izvora, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, a teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture.

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poletjeli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni domaći i međunarodni pravni stručnjaci nazvali agresijom, uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu i Metohiji u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombadovanje je, poslije više diplomatskih pritisaka, okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine, da bi tri dana potom počelo povlačenje vojnih i policijskih snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Savjet bezbjednosti UN je 10. juna 1999. godine usvojio Rezoluciju 1244, a na Kosovo i Metohiju je upućeno 37.200 vojnika KFora iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir i bezbjednost svih.

To je do tada bila najveća operacija Alijanse, a najviše vojnika je došlo iz Njemačke, Francuske, Italije i SAD.

Prema tadašnjim podacima UNHCR-a, Kosovo i Metohiju je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbjeglih i protjeranih Albanaca.

O materijalnoj šteti koja je nanijeta tokom bombardovanja iznijeti su različiti podaci, a tadašnje vlasti u Beogradu procijenile su je na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“ Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    22h 51m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    22h 22m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    18h 38m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    14h 33m
    3
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    22h 45m
    0