U srijedu naučni skup i prezentacija zbornika radova

11.06.2021. 15:27
0
IZVOR: SRNA

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u srijedu, 16. juna, biće organizovan naučni skup "Društvo znanja i proces transformacije filozofskih i društveno-humanističkih nauka".

U okviru rada naučnog skupa, čiji je organizator Katedra za filozofiju, predviđena je prezentacija zbornika radova Društvo znanja u kojem su posebno za ovu priliku pripremljeni i sabrani tekstovi brojnih istaknutih intelektualaca sa pet univerziteta iz Republike Srbije, Crne Gore i BiH.

Jedan od organizatora skupa Mišo Kulić izjavio je Srni da su svi autori tekstova sadržanih u zborniku Društvo znanja, kao i značajan broj naučnika sa nekoliko stranih univerziteta najavili dolazak i učešće u radu naučnog skupa.

- Zbog toga naučna i društvena javnost sa pravom može da očekuje još produbljenije kritičko razumijevanje ovog važnog pitanja po sudbinu nauke, kulture, obrazovanja, odnosno humanističkog karaktera društva u cjelini - rekao je Kulić.

Prema njegovim riječima, inicijativa za održavanje naučnog skupa sadržana je u činjenici da je orijentacija ka tržišnim principima koja je uspostavljena i sprovedena bolonjskom deklaracijom o visokom obrazovanju, kao i prodor birokratske i tehnokratske prakse na univerzitetima dovela ne samo do stagnacije, već i do ozbiljne strukturne krize univerziteta u kojima je sudbina društvenih i humanističkih nauka postala krajnje neizvijesna.

- Ideja da je društveni razvoj moguć samo kao tehnološki ili još uže tehnološko-informatički razvoj formulisala je savremenu koncepciju o stvaranju društva znanja, čije je nedvosmisleno tehnološko-menadžersko značenje već sada u velikoj mjeri postalo određujuće za naučni i obrazovni smjer razvoja i naših univerziteta, kao i obrazovanja uopšte - istakao je Kulić.

On je napomenuo da će o svim ovim, kao i brojnim drugim pitanjima biti više riječi na samom naučnom skupu.

Izjave za medije planirane su prije početka skupa, u 10.00 časova na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH
Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
Pale: Oko 300 mališana u defileu povodom Dana planete zemlje Pale: Oko 300 mališana u defileu povodom Dana planete zemlje
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    1h 7m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    13h 44m
    1
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    23h 18m
    1
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    17h 32m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    22h 36m
    1