У сриједу научни скуп и презентација зборника радова

11.06.2021. 15:27
0
ИЗВОР: СРНА

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву у сриједу, 16. јуна, биће организован научни скуп "Друштво знања и процес трансформације филозофских и друштвено-хуманистичких наука".

У оквиру рада научног скупа, чији је организатор Катедра за филозофију, предвиђена је презентација зборника радова Друштво знања у којем су посебно за ову прилику припремљени и сабрани текстови бројних истакнутих интелектуалаца са пет универзитета из Републике Србије, Црне Горе и БиХ.

Један од организатора скупа Мишо Кулић изјавио је Срни да су сви аутори текстова садржаних у зборнику Друштво знања, као и значајан број научника са неколико страних универзитета најавили долазак и учешће у раду научног скупа.

- Због тога научна и друштвена јавност са правом може да очекује још продубљеније критичко разумијевање овог важног питања по судбину науке, културе, образовања, односно хуманистичког карактера друштва у цјелини - рекао је Кулић.

Према његовим ријечима, иницијатива за одржавање научног скупа садржана је у чињеници да је оријентација ка тржишним принципима која је успостављена и спроведена болоњском декларацијом о високом образовању, као и продор бирократске и технократске праксе на универзитетима довела не само до стагнације, већ и до озбиљне структурне кризе универзитета у којима је судбина друштвених и хуманистичких наука постала крајње неизвијесна.

- Идеја да је друштвени развој могућ само као технолошки или још уже технолошко-информатички развој формулисала је савремену концепцију о стварању друштва знања, чије је недвосмислено технолошко-менаџерско значење већ сада у великој мјери постало одређујуће за научни и образовни смјер развоја и наших универзитета, као и образовања уопште - истакао је Кулић.

Он је напоменуо да ће о свим овим, као и бројним другим питањима бити више ријечи на самом научном скупу.

Изјаве за медије планиране су прије почетка скупа, у 10.00 часова на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Ако те се сјетим једном само" у Палама Премијера документарног филма "Ако те се сјетим једном само" у Палама
Промовисана 32 доктора наука Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисана 32 доктора наука Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)
Претреси у Сарајеву, Источном Новом Сарајеву, Палама и Источном Старом Граду Претреси у Сарајеву, Источном Новом Сарајеву, Палама и Источном Старом Граду
Најчитаније
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  13h 59m
  1
 • Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
  22h 34m
  0
 • Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
  13h 27m
  1
 • Годишњица рођења српског пјесника Алексе Шантића
  14h 29m
  0
 • Вучевић нови предсjедник СНС-a
  18h 34m
  0