U Srpskoj 3.115 registrovanih planinara

13.04.2024. 14:55
0
IZVOR: srna.rs

Redovna godišnja skupština Planinarskog saveza Republike Srpske okupila je danas u Istočnom Sarajevu predstavnike 74 registrovana planinarska društva okupljena u Savezu, a skup su uveličali i predstavnici planinarskih saveza Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske Neno Dobrijević naveo je da su u Savezu posebno ponosni na činjenicu da je trenutno u Srpskoj 3.115 registrovanih planinara, od kojih je 890 novih, registrovanih u ovoj godini.

Ističući da je sve više ljudi zainteresovano za ovu vrstu rekreacije i druženja, Dobrijević je konstatovao da je problem što Republika Srpska nema registar planinarskih staza.

- Imamo spisak planinarskih domova, ali su različite vlasništva, pa je upitno šta i kako funkcioniše - izjavio je Dobrijević novinarima i izrazio nadu da će u saradnji sa nadležnim ministarstvima u Vladi Srpske biti učinjen iskorak, prije svega u pravcu izrade interaktivne mape planina, planinarskih staza i domova.

Kada je riječ o bezbjednosti planina Republike Srpske, Dobrijević je naglasio da su sve planine podjednako i bezbjedne i opasne, zavisno od toga kuda se posjetioci kreću, da li imaju vodiče, da li se kreću u grupama ili sami.

- Ne možemo govoriti o apsolutnoj bezbjednosti jer ona ne postoji ni u čemu - rekao je Dobrijević i sa žaljenjem konstatovao da na nekim planinama Republike Srpske postoje minska polja.

On je naveo da Planinarski savez Republike Srpske radi na tome da bude obezbijeđeno što bezbjednije planinarenje, uključujući i što bolje obilježavanje staza i školovanje vodiča.

Dobrijević se založio da gorske službe spasavanja budu u zajedičkom sistemu i da se u slučaju potrebe mogu aktivirati pozivom na jedan broj.

Današnjoj skupštini pristustvao je i predsjednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić, koji je istakao da planinarstvo kao aktivnost unapređuje funkcionisanje čitavog društva jer doprinosi i fizičkom i mentalnom zdravlju svakog pojedinca, a da može i da značajno doprinosi razvoju turizma i drugih resursa.

Planić je pohvalio ljepotu i atraktivnost planina Republike Srpske, navodeći da se posebno rado vraća Magliću, kao i Romaniji, čije su stijene pogodne za alpinizam.

- Imamo dobru saradnju dva planinarska saveza, o čemu svedoči i to da je kalendar planinarskih aktivnosti Planinarskog saveza Srpske na stranici Planinarskog saveza Srbije i obratno - rekao je Planić.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Tatjana Ivanović istakla je da ovaj savez ima potpisan sporazum o saradnji sa Planinarskim savezom Srpske.

- Godinama unazad uspješno sarađujemo i planine nas povezuju - rekla je Ivanovićeva i navela da dva planinarska saveza tradicionalno organizuju avgustovski pohod na Maglić.

Na današnjoj Skupštini Planinarskog saveza Republike Srpske usvojeni su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Saveza za prošlu godinu, kao i plan za ovu godinu.

Uručene su i nagrade i priznanja Saveza, a posthumno je "Zlatni grb" dodijeljen Ljubiši Armandi, predsjedniku Planinarskog saveza koji je stradao u avionskoj nesreći.

Večeras će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo alpinista i prvi planinar iz Republike Srpske koji se popeo na Mont Everest Petar Pećanac održati predavanje "Moj put na vrh svijeta", a moderatori će biti Planić i Dobrijević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    4h 53m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 37m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    19h 50m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    16h 4m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    20h 56m
    0