U Srpskoj raspisan tender za nabavku HPV vakcina

11.11.2022. 18:43
1
IZVOR: nezavisne.com

I dok je u FBiH, odnosno u Kantonu Sarajevo otpočela imunizacija HPV vakcinom, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je raspisao tender za nabavku vakcina protiv humanog papiloma virusa.

Tako je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo u utorak stavilo na raspolaganje 1.689 doza HPV vakcina svim školskim dispanzerima kantonalnog doma zdravlja.

Prema riječima Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Institut je raspisao ovaj tender, dok je Vlada Republike Srpske za početak realizacije ove vrste vakcinacije obezbijedila milion konvertibilnih maraka.

Kako navode iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za "Nezavisne", u toku je izrada programa koji će definisati ciljne grupe, način primjene vakcine, distribuciju itd. u Republici Srpskoj.

- Važno je napomenuti da će to biti devetovalentna vakcina, što znači da ona štiti od devet tipova humanog papiloma virusa. Ponosan sam na činjenicu da ovu vrstu vakcinacije uvodimo u Republici Srpskoj i što će dječaci i djevojčice imati priliku da prime HPV vakcinu - ističe Šeranić.

Kako dalje ističe, humani papiloma virus je, prije svega, uzročnik karcinoma grlića materice.

- Taj virus uzrokuje i neke druge vrste karcinoma i zato je važno da se prije svega vakcinišu osobe ženskog pola, ali i osobe muškog pola, s obzirom na to da su oni i prenosioci i mogu da obole i od nekih drugih vrsta karcinoma - dodaje on.

Ranije ove sedmice je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, pozvao zainteresovane roditelje djevojčica šestih razreda osnovnih škola na području ovog kantona da u domu zdravlja u kojem njihovo dijete ima karton potraže svoju dozu.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo navode da će vršiti uporedo i edukaciju roditelja djevojčica šestih razreda u kantonu, a ukoliko odziv za vakcinaciju bude slab, starosna granica za vakcinaciju biće proširena.

- Ova uzrasna populacija uzima se kao preporučena prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u zemljama gdje se prvi put uvodi imunizacija protiv HPV virusa, koja je najefikasnija mjera prevencije raka grlića materice - navode iz ovog instituta.

Dodaju da se primarnom prevencijom u periodu života od 12 do 15 godina, kada djeca još nisu došla u kontakt sa HPV-om, postiže zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava obolijevanje od raka grlića materice u kasnijim fazama života.

Podsjećamo, dostupnost vakcine protiv humanog papiloma virusa i uvođenje ovog vida vakcinacije kao preporučene, prvi put u Republici Srpskoj, omogućeno je nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Iz resornog ministarstva ističu da je zbog svega toga ovo važan korak u prevenciji karcinoma, te podsjećaju da je karcinom grlića materice po učestalosti četvrti najčešći oblik karcinoma među ženama širom svijeta.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske su kratko naveli da, s obzirom na to da sve procedure još nisu okončane, ne mogu ni govoriti o ovim podacima, te da će, čim se sve potrebno definiše, obavijestiti javnost.

Piše: Nikolina Aleksić

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    🤔 12.11.2022. 07:58
    Interesantno, ukoliko bude slab odziv za vakcinaciju starosna granica će biti proširena. U kakvoj vezi je starosna granica sa odzivom!? Da li je primarni cilj zaštita ili briga da se vakcine ne bace?
Povezane vijesti
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    10h 8m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 4m
    0
  • Posljednji kondorov let
    22h 33m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    9h 8m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    6h 1m
    0