У Српској расписан тендер за набавку ХПВ вакцина

11.11.2022. 18:43
1
ИЗВОР: nezavisne.com

И док је у ФБиХ, односно у Кантону Сарајево отпочела имунизација ХПВ вакцином, Институт за јавно здравство Републике Српске је расписао тендер за набавку вакцина против хуманог папилома вируса.

Тако је Министарство здравства Кантона Сарајево у уторак ставило на располагање 1.689 доза ХПВ вакцина свим школским диспанзерима кантоналног дома здравља.

Према ријечима Алена Шеранића, министра здравља и социјалне заштите Републике Српске, Институт је расписао овај тендер, док је Влада Републике Српске за почетак реализације ове врсте вакцинације обезбиједила милион конвертибилних марака.

Како наводе из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске за "Независне", у току је израда програма који ће дефинисати циљне групе, начин примјене вакцине, дистрибуцију итд. у Републици Српској.

- Важно је напоменути да ће то бити деветовалентна вакцина, што значи да она штити од девет типова хуманог папилома вируса. Поносан сам на чињеницу да ову врсту вакцинације уводимо у Републици Српској и што ће дјечаци и дјевојчице имати прилику да приме ХПВ вакцину - истиче Шеранић.

Како даље истиче, хумани папилома вирус је, прије свега, узрочник карцинома грлића материце.

- Тај вирус узрокује и неке друге врсте карцинома и зато је важно да се прије свега вакцинишу особе женског пола, али и особе мушког пола, с обзиром на то да су они и преносиоци и могу да оболе и од неких других врста карцинома - додаје он.

Раније ове седмице је Харис Вранић, министар здравства Кантона Сарајево, позвао заинтересоване родитеље дјевојчица шестих разреда основних школа на подручју овог кантона да у дому здравља у којем њихово дијете има картон потраже своју дозу.

Из Завода за јавно здравство Кантона Сарајево наводе да ће вршити упоредо и едукацију родитеља дјевојчица шестих разреда у кантону, а уколико одзив за вакцинацију буде слаб, старосна граница за вакцинацију биће проширена.

- Ова узрасна популација узима се као препоручена према Свјетској здравственој организацији у земљама гдје се први пут уводи имунизација против ХПВ вируса, која је најефикаснија мјера превенције рака грлића материце - наводе из овог института.

Додају да се примарном превенцијом у периоду живота од 12 до 15 година, када дјеца још нису дошла у контакт са ХПВ-ом, постиже заштита од инфекције овим вирусом и спречава оболијевање од рака грлића материце у каснијим фазама живота.

Подсјећамо, доступност вакцине против хуманог папилома вируса и увођење овог вида вакцинације као препоручене, први пут у Републици Српској, омогућено је недавним измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести.

Из ресорног министарства истичу да је због свега тога ово важан корак у превенцији карцинома, те подсјећају да је карцином грлића материце по учесталости четврти најчешћи облик карцинома међу женама широм свијета.

Из Института за јавно здравство Републике Српске су кратко навели да, с обзиром на то да све процедуре још нису окончане, не могу ни говорити о овим подацима, те да ће, чим се све потребно дефинише, обавијестити јавност.

Пише: Николина Алексић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    🤔 12.11.2022. 07:58
    Interesantno, ukoliko bude slab odziv za vakcinaciju starosna granica će biti proširena. U kakvoj vezi je starosna granica sa odzivom!? Da li je primarni cilj zaštita ili briga da se vakcine ne bace?
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 10m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 7m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 21m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 29m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 43m
    3