U subotu pred publikom u Istočnom Sarajevu film "Ratne priče sa Košara"

07.11.2019. 08:29
0
IZVOR: SRNA

Dokumentarno-igrani film "Ratne priče sa Košara" koji realistično opisuje bitku na jugoslovensko-albanskoj granici 1999. godine, koja je trajala 67 dana, premijerno će biti prikazan u subotu, 9. novembra, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u prisustvu učesnika te bitke i ekipe koja je snimila film.
Organizator ovog događaja je Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo, a predsjednik ovog udruženja Srđan Jeremić Srni je rekao da će, osim ekipe Radio televizije Srbije /RTS/ i autora Slađane Zarić, projekciji filma prisustvovati i predstavnici graničara sa karaule Košara, 63. padobranske i 125. motorizovane brigade tadašnje Vojske Jugoslavije.

-Izuzetno nam je zadovoljstvo da u Istočnom Sarajevu ugostimo heroje koji su podnijeli najveći teret NATO agresije na Srbiju. Mislim da će ovo biti dobra prilika da naši učesnici proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata razmijene iskustva i priče sa gostima iz Srbije jer, nažalost, nama takvih priča ne manjka - istakao je Jeremić.

On je dodao da su veliku pomoć prilikom same organizacije pružili Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, lokalne boračke organizacije, kao i Kulturni centar koji je besplatno ustupio salu.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac naglasio je da borci Sarajevsko-romanijske regije najbolje razumiju šta su Košare za Srbiju i srpski narod, pošto su na ovim prostorima Košare bile na svakom mjestu i svakoj ulici.

-Ako krenemo od Nedžarića, preko Kasindolske ulice, Grbavice, Vraca, Jevrejskog groblja, Vojkovića, Grlice, Krupca, Dobrinje, to su sve naše Košare. Moram podsjetiti da je samo u Nedžarićima poginulo 168 naših vojnika. Zato me raduje što dolaze ti momci, naši pravi junaci jer dolaze među svoje, među braću i prijatelje - rekao je Šehovac Srni.

Šehovac je istakao da bi sve borce ove regije radovalo da sličan film bude snimljen i o brojnim "Košarama" koje su se dogodile na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, koje bi trebalo sačuvati od zaborava.

-Film `Ratne priče sa Košara` je nacionalni projekat iz kojeg je stala cijela Srbija, tako iza sličnih projekata o herojskim bitkama koje su vodili borci Vojske Republike Srpske, treba da stane i cijela Srpska - smatra Šehovac.

On je poručio da će borci Vojske Republike Srpske domaćinski ugostiti heroje sa Košara i pokazati im da Srbiju vole koliko i Srpsku.

Projekcija dokumentarno-igranog filma zakazana je za 20.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a ulaz je slobodan.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 3m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    16h 36m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    16h 17m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    21h 28m
    0
  • U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
    23h 12m
    13