U toku ove godine četiri događaja s ciljem zaplašivanja srpske zajednice sa područja Ozrena

09.12.2023. 11:31
0
IZVOR: katera.news

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je da su se tokom ove godine na prostoru planine Ozren desila četiri događaja, s ciljem zaplašivanja srpske zajednice sa ovog područja.

On je podsjetio da je u julu 2023 godine u selu Tumare, na Ozrenu nestala Jovanka Đurić, a ni danas nije utvrđeno šta se sa njom desilo.

- Sve ukazuje na to da su Jovanku odveli u nepoznatom pravcu. Jovanka je rijetko odlazila iz kuće bilo gdje, najdalje do vrta. Nije mogla otići dalje od kuće jer pored kuće nema saobraćajnica. U kući je pronađen štap i naočare bez kojih Jovanka nije izlazila iz kuće, i sve okolnosti ukazuju da je Jovanka oteta – istakao je Radanović.

Drugi događaj, podsjeća on, desio se u avgustu, kada je u istom selu napadnuta pedesetogodišnja Radmila Simić, koju je potpuno nagu, vezanih ruku i usta, sa kapom preko očiju pronašao suprug Vojo Simić.

On je ukazao da je federalna policija saopštila nekoliko dana poslije ovog napada na Simićevu, da je napadač uhapšen.

- Međutim, nikada se nije otkrilo ko je napadač, koje je nacionalnosti, odakle je, da li je zatražen i određen njegov pritvor, je li pokrenut krivični postupak i slično. Imam opravdanu sumnju da taj čovjek nije nikada ni uhapšen, samo da je otišla vijest u javnost da jeste, kako bi se ta tema skinula sa federalnih policijskih organa - kaže Radanović.

On je pozvao federalnog ministra unutrašnjih poslova Ramu Isaka da kaže ko je lice koje je napalo srpkinju na Ozrenu u avgustu, da li je pokrenut krivični postupak protiv tog lica, šta je policija uradila po tom pitanju i gdje se to lice sada nalazi.

Radanović je podsjetio da je u junu na pravoslavnom groblju u Tumarama napadnut Mirko Spasojević.

- Mirko je krenuo da zapali svijeće na groblju, nepoznato lice je izašlo iz vozila došlo do Mirka, i stežući za glavu rekao "Nemoj da te zakoljem" – ukazao je on.

S obzirom na to da napadač nije nikada identifikovan niti uhapšen, Radanović je pozvao ministra Isaka Ramu da se obrati u vezi sa ovim krivičnim djelom, te iznese šta je MUP FBiH preduzeo na pronalaženju počinioca.

Posljednji incident desio se prije nekoliko dana, kada su Ljeposavu Petković u Stošnici pored Vozuće napala dva nepoznata lica.

Počinioci, koji nisu pronađeni, su Ljeposavi tom prilikom nanijeli udarce u predjelu glave.

Radanović ističe da je važno podsjetiti da su na područje Ozrena muslimanske vlasti naselili lica iz afroazijskih zemalja koji su se borili u jedinici El mudžahedin.

- Ta jedinica je 1995. godine ušla u Vozuću i počinila strašne zločine nad srpskim vojnicima i civilima. To je bila regularna formacija tzv. Armije BiH, što je utvrđeno nizom presuda Rasimu Deliću, Mahmuljinu i drugima.  Veliki broj pripadnika jedinice El mudžahedin je stupio u brak sa ženama domicilnim muslimankama i stekao državljanstvo BiH te ostao da živi na području Ozrena – navodi on.

Prema Radanovićevim riječima, svi nivoi vlasti koje kontrolišu bošnjačko muslimanske stranke su pomagale ljudima iz jedinice El mudžahedin, a govore pohvale za pripadnike ove jedinice, kako navodi, držao je Alija Izetbegović.

- Sve ukazuje na to da se na području Ozrena pojavljuju organizovane radikalne grupe koje djeluju protiv srpske pravoslavne zajednice u selima na području opština Lukavac Zavidovići i Maglaj – zaključio je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpski povratnici uznemireni, pitaju ko je sljedeći Srpski povratnici uznemireni, pitaju ko je sljedeći
Napadnuta žena u srpskom povratničkom selu Napadnuta žena u srpskom povratničkom selu
Student generacije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu ne može konkurisati za asistenta, jer je iz Republike Srpske Student generacije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu ne može konkurisati za asistenta,...
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    7h 35m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    21h 17m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    20h 45m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    19h 36m
    0
  • Mladić izboden nožem u parku!
    23h 39m
    0