У току ове године четири догађаја с циљем заплашивања српске заједнице са подручја Озрена

09.12.2023. 11:31
0
ИЗВОР: katera.news

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је да су се током ове године на простору планине Озрен десила четири догађаја, с циљем заплашивања српске заједнице са овог подручја.

Он је подсјетио да је у јулу 2023 године у селу Тумаре, на Озрену нестала Јованка Ђурић, а ни данас није утврђено шта се са њом десило.

- Све указује на то да су Јованку одвели у непознатом правцу. Јованка је ријетко одлазила из куће било гдје, најдаље до врта. Није могла отићи даље од куће јер поред куће нема саобраћајница. У кући је пронађен штап и наочаре без којих Јованка није излазила из куће, и све околности указују да је Јованка отета – истакао је Радановић.

Други догађај, подсјећа он, десио се у августу, када је у истом селу нападнута педесетогодишња Радмила Симић, коју је потпуно нагу, везаних руку и уста, са капом преко очију пронашао супруг Војо Симић.

Он је указао да је федерална полиција саопштила неколико дана послије овог напада на Симићеву, да је нападач ухапшен.

- Међутим, никада се није открило ко је нападач, које је националности, одакле је, да ли је затражен и одређен његов притвор, је ли покренут кривични поступак и слично. Имам оправдану сумњу да тај човјек није никада ни ухапшен, само да је отишла вијест у јавност да јесте, како би се та тема скинула са федералних полицијских органа - каже Радановић.

Он је позвао федералног министра унутрашњих послова Раму Исака да каже ко је лице које је напало српкињу на Озрену у августу, да ли је покренут кривични поступак против тог лица, шта је полиција урадила по том питању и гдје се то лице сада налази.

Радановић је подсјетио да је у јуну на православном гробљу у Тумарама нападнут Мирко Спасојевић.

- Мирко је кренуо да запали свијеће на гробљу, непознато лице је изашло из возила дошло до Мирка, и стежући за главу рекао "Немој да те закољем" – указао је он.

С обзиром на то да нападач није никада идентификован нити ухапшен, Радановић је позвао министра Исака Раму да се обрати у вези са овим кривичним дјелом, те изнесе шта је МУП ФБиХ предузео на проналажењу починиоца.

Посљедњи инцидент десио се прије неколико дана, када су Љепосаву Петковић у Стошници поред Возуће напала два непозната лица.

Починиоци, који нису пронађени, су Љепосави том приликом нанијели ударце у предјелу главе.

Радановић истиче да је важно подсјетити да су на подручје Озрена муслиманске власти населили лица из афроазијских земаља који су се борили у јединици Ел муџахедин.

- Та јединица је 1995. године ушла у Возућу и починила страшне злочине над српским војницима и цивилима. То је била регуларна формација тзв. Армије БиХ, што је утврђено низом пресуда Расиму Делићу, Махмуљину и другима.  Велики број припадника јединице Ел муџахедин је ступио у брак са женама домицилним муслиманкама и стекао држављанство БиХ те остао да живи на подручју Озрена – наводи он.

Према Радановићевим ријечима, сви нивои власти које контролишу бошњачко муслиманске странке су помагале људима из јединице Ел муџахедин, а говоре похвале за припаднике ове јединице, како наводи, држао је Алија Изетбеговић.

- Све указује на то да се на подручју Озрена појављују организоване радикалне групе које дјелују против српске православне заједнице у селима на подручју општина Лукавац Завидовићи и Маглај – закључио је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Српски повратници узнемирени, питају ко је сљедећи Српски повратници узнемирени, питају ко је сљедећи
Нападнута жена у српском повратничком селу Нападнута жена у српском повратничком селу
Студент генерације Факултета политичких наука у Сарајеву не може конкурисати за асистента, јер је из Републике Српске Студент генерације Факултета политичких наука у Сарајеву не може конкурисати за асистента,...
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 41m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    9h 39m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 5m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 20m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    17h 59m
    0