Učenici Osnovne škole "Sveti Sava" u Trnovu pravili lutke od filcane vune

24.10.2023. 12:10
0
IZVOR: srna.rs

Učenici Osnovne škole "Sveti Sava" u Trnovu danas su imali priliku da prave lutke od filcane vune, koje će im kasnije na časovima srpskog jezika služiti za lakšu analizu dramskih tekstova.

Radionicu je realizovala Produkcija "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva, kao reprezentativno udruženje u pozorišnoj kulturi Republike Srpske, a nedavno je u Centru za kulturu Trnovo održana i lutkarska predstava u okviru projekta "Djeca i mladi s obje strane pozornice".

Direktor Centra za kulturu Trnovo Danijel Grujić izjavio je Srni da sa "Forum teatrom" i direktorom Vitomirom Mitrićem uspješno sarađuje već duži niz godina, a da je saradnja plodna i na visokom nivou, na obostrano zadovoljstvo.

- Kad god smo u prilici, u okviru Međunarodnog festivala lutkarskih pozorišta za djecu `Lut fest`, u smislu decentralizacije kulturnih dešavanja, mi zajedno organizujemo da jedna od predstava bude održana u našem centru, na veliko zadovoljstvo mališana u Trnovu - istakao je Grujić.

Grujić je podsjetio da je ove godine u Centru za kulturu Trnovo održana lutkarska predstava pozorišta iz Niša, koja je oduševila mališane i njihove roditelje, posebno jer je u predstavi zastupljen folklor iz svih krajeva Srbije.

Zadovoljstvo današnjim aktivnostima nije krila ni nastavnik srpskog jezika Ena Jelisić, koja je prenijela oduševljenje mališana tokom izrade lutaka.

- Na današnjoj radionici sa Ankicom Avramović i Vitomirom Mirićem pravili smo lutke od filcane vune i jedva čekamo časove srpskog jezika na kojima ćemo prirediti malo pozorište, odnosno, lakše ćemo organizovati adaptaciju dramskih tekstova koje budemo analizirali sa našom vrijednom djecom - poručila je Jelisićeva.

Koordinator projekta Aleksandra Mitrić Štifanić istakla je da je cilj projekta da se djeci i mladima omogući da pogledaju lutkarsku predstavu i učestvuju u kreativnim radionicama sa prezentacijom.

- Lutkarska predstava je djecu provela kroz narodnu tradiciju i muziku uz priču o ljubavi. Predstava je ujedno, kroz edukativne segmente i svojevrsna pokazna radonica za pedagoge, učitelje i nastavnike, kako nastaje i kako se realizuje jedna lutkarska predstava za djecu - rekla je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, radionice su trnovskim mališanima pružile mogućnost da ispolje svoju kreativnost i ostvare potrebu za direktnim učešćem u kulturnim događajima.

Ona je podsjetila da je realizacija ovog projekta počela u septembru, kada je izvedena lutkarska predstava "Lutkarsko muzička zavrzlama o jednoj ljubavi" u izvođenju Lutka scene "Pepino" iz Niša i "Forum teatra" u Rogatici, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži, Palama, Trnovu i Zvorniku, zajedno sa ciklusom kreativnih radionica izrade lutaka.

- U proteklom periodu u okviru `Lut festa` realizovan je i okrugli sto `Očuvanje nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta, kroz tradiciju lutkarskog pozorišta`, na kojem su učestvovali eminentni stvaraoci iz lutkarske, književne i muzičke umjetnosti. Tom prilikom nedvosmisleno je poručeno da je ova tema neophodnost sadašnjice, posebno u segmentu vaspitanja i obrazovanja djece i omladine - navela je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, srpski režiser Jovan Caran, koji je glumac i jedan od najznačajnijih predavača o lutkarstvu, naglasio je da je pozorište za djecu jedno od sredstava koje ima potencijal, između ostalog i u borbi za očuvanje jezika i identiteta, kao i da, "ako postignemo da se publika prepusti moći pozorišne igre, onda smo na dobrom putu i da utičemo na korigovanje pogrešnih jezičkih navika".

Slika

Ona je rekla da je predavanje za vaspitače i pedagoge iz osnovnih škola "Petar Petrović Njegoš" i "Sveti Sava" u Istočnom Sarajevu o temi "Pozorište za djecu - šta, kako, kome i zašto" realizovao je profesor Milan Mađarev.

Projekat "Djeca i mladi s obje strane pozornice" realizuje se zahvaljujući sredstvima dobijenim na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za sufinansiranje projekata koji podstiču razvoj publike u kulturi Srpske, s ciljem podizanja interesa postojeće publike za kulturnim događajima, istraživanja i aktivnosti vezanih za edukaciju u kulturi.

Komentari 0
Povezane vijesti
PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja
Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju
Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 35m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    12h 33m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    20h 59m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    19h 14m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    20h 53m
    0