Učenici SŠC “Istočna Ilidža” obilježavaju Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

14.11.2022. 14:26
0
IZVOR: katera.news

Učenici i profesori Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” danas će, mjerenjem krvnog pritiska, šećera u krvi i BMI, obilježiti Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Dijabetes melitus podrazumijeva raznorodnu grupu metaboličkih oboljenja koja se odlikuju hroničnom hiperglikemijom i poremećajem metabolizma ugljenih hidrata, masti i bjelančevina i koja nastaje kao posljedica poremećaja lučenja i/ili dejstva insulina.

Profesori medicinske grupe predmeta u ovoj školi Jovana Regoje i Miloš Radović pojasnili su da dijabetičari sa tipom 1 dijabetesa često imaju klasične akutne simptome hiperglikemije, povećanog unosa vode, učestalog mokrenja, gubitka težine i rjeđe pojačanoh apetita.

- Uopšteno dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest, a poslije postavljene dijagnoze započinje se terapija insulinom – reklu su Regoje i Radović.

Kod dijabetičara tipa 2 bolest se, dodaju oni, često javlja mnogo godina prije postavljanja dijagnoze, a bolesnik u vrijeme postavljanja dijagnoze ima razvijene kardiovaskularne komplikacije.

Simptomi su manje akutni nego kod dijabetes melitusa tipa 1, ali sa pojačanim osjećanjem umora. Hronična hiperglikemija može biti udružena sa poremećajem rasta, sklonošću infekcijama i sporim zarastanjem rana. Dijabetes melitus tipa 2 obilježavaju četiri glavna obilježja: rezistencija na insulin, poremećaj funkcije beta ćelija pankreasa, poremećaj regulacije glukoze u jetri i poremećaj apsorpcije glukoze u crijevima  – reklu su oni.

Slika

 Foto: katera.news

Gestacijski dijabetes melitus se odnosi na prisustvo intolerancije glukoze, koja se razvija tokom trudnoće i obično se normalizuje poslije porođaja. Ukoliko se ovo stanje ne dijagnostikuje i ako se ne liječi mogu nastati posljedice po majku i plod.

Regoje dodaje da kod žena sa velikim rizikom, gojaznost, lična anamneza GDM, glikozurija rođak prvog koljena sa šećernom bolešću, skrining treba sprovesti tokom prve posjete akušera.

- Što se tiče prevencije dijabetesa melitus tipa 2, ona se postiže promjenom načina življenja, zdravijom ishranom, smanjenjem tjelesne težine i redovnom fizičkom aktivnosti – dodao je Radović.

Prema njegovim riječima, komplikacije dijabetes melitusa su bolesti bubrega, dijebetička nefropatija, retinopatija koja može da dovede do sljepila, dijabetičko stopalo i neuropatija, kao i kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti.

Dijabetes melitus se može uspješno liječiti i predstavlja bolest savremenog doba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike
"MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" (FOTO) "MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" ...
U Istočnoj Ilidži prva neradna nedjelja biće 6. oktobra U Istočnoj Ilidži prva neradna nedjelja biće 6. oktobra
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    20h 19m
    2
  • U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
    16h 36m
    1
  • Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike
    13h 13m
    1
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    19h 27m
    0
  • Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu
    20h 17m
    0