Uhapšeno 12 lica i oduzeta tona duvana za nargile

03.10.2023. 12:36
0
IZVOR: srna.rs

Službenici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ danas su u okviru operativne akcije "Plug" na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i opštine Srebrenica započeli pretrese na 17 lokacija i do sada uhapsili 12 osoba, oduzeli oko 1.000 kilograma duvana za nargilu i veću količinu novca, saopšteno je iz Sipe.

Uhapšena lica su osumnjičena da su od marta sporazumno djelavala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda tako što su nabavljala duvan za nargile u Srbiji, nakon čega su je krijumčarila u BiH, nezakonito skladištila na više lokacija i dalje prodavala, navedeno je u saopštenju.

Iz Sipe su naveli da su, osim toga, ova lica izbjegavala i obračun i plaćanje poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, čime je budžet BiH oštećen za najmanje 750.000 KM.

Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1.000 kilograma duvana za nargilu, veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz za krivična djela, navedeno je u saopštenju.

Ove aktivnosti sprovode se zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, krijumčarenje i zloupotreba službenog položaja.

Pretresi se vrši po nalozima Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalne uprave policije, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, kao i Upravom za indirektno oporezivanje BiH.

O konačnom ishodu operativne akcije "Plug" javnost će biti informisana naknadno.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pretresi na 11 lokacija zbog poreske utaje i drugih krivičnih djela Pretresi na 11 lokacija zbog poreske utaje i drugih krivičnih djela
Danas nastavak suđenje za zločine u Dobrovoljačkoj ulici Danas nastavak suđenje za zločine u Dobrovoljačkoj ulici
Sud BiH odbio žalbu SNSD-a: Glasački listić PDP važeći Sud BiH odbio žalbu SNSD-a: Glasački listić PDP važeći
Najčitanije
 • Udario djevojku, izletio go iz kuće pa propao u podrum i poginuo
  19h 18m
  1
 • Tradicionalna moba kosača kod Vaskovića (VIDEO)
  21h 55m
  0
 • Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO)
  22h 6m
  0
 • Jednogodišnjak u kritičnom stanju nakon nezgode na zip-lajnu
  1h 13m
  0
 • Skandalozan govor gradonačelnika Dubrovnika
  13h 51m
  0