Ukidanje nastave na srpskom poruka Srbima da se asimiluju ili isele

26.04.2022. 18:42
0
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je odluka hrvatskog Ministarstva nauke i prosvjete da u Srednjoj stručnoj školi "Marko Babić" u Vukovaru ukine odjeljenja u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćirilici, skandalozna i antievropska, kojom se Srbima poručuje da se asimiluju ili isele.

Linta je naglasio da Hrvatska tom odlukom ne samo da krši sopstvene zakone, već i niz međunarodnih sporazuma koje je potpisala u prethodnom periodu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je ukazao da Zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine garantuje Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Hrvatskoj pravo na vaspitanje i obrazovanje na svom jeziku i pismu, što hrvatska vlast namjerava da ukine "Model A" u pojedinim srednjim školama po kome se kompletna nastava izvodi na srpskom jeziku i ćirilici.

U Vukovaru, istakao je, ovaj model u osnovnoj i srednjoj školi koristi blizu 800 učenika srpske nacionalnosti.

- Krajnji cilj jeste da se raznim pritiscima i manevrima Srbi primoraju da pohađaju nastavu po `Modelu C` po kome se kompletna nastava izvodi na hrvatskom jeziku i latinici uz dodatnih nekoliko školskih časova na srpskom jeziku i ćirilici - naglasio je Linta.

On je podsjetio da je gradska vlast Vukovara na čelu sa proustaški orijentisanim gradonačelnikom Ivanom Penavom 2015. godine izmjenila Statut i zabranila upotrebu srpskog jezika i ćirilice.

Na taj način, dodao je, punih sedam godina krši se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina prema kome Srbi imaju pravo na službenu upotrebu ćirilice i srpskog jezika u opštinama i gradovima gdje čine više od trećine ukupnog broja stanovnika.

Prema popisu iz 2011. godine, Srbi čine više od 33 posto stanovnika u 21 opštini i dva grada - Vukovar i Vrbovsko.

- Srbima u Vukovaru i drugim lokalnim samoupravama gdje je učešće Srba više od jedne trećine stanovništva uskraćeno je pravo na dvojezične table na državnim i javnim institucijama, dvojezične table sa nazivama ulica, naselja, opština i gradova i na dvojezične saobraćajne znakove - zaključio je Linta. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Masovan pomor pčela u Hrvatskoj Masovan pomor pčela u Hrvatskoj
Otac pregazio dvogodišnjeg sina na ljetovanju Otac pregazio dvogodišnjeg sina na ljetovanju
Cetinje se slavi zbog ćiriličke kulture Cetinje se slavi zbog ćiriličke kulture
Najčitanije
 • Lišeno slobode lice za kojim je raspisano 13 potraga
  12h 13m
  0
 • Pronađena droga u Istočnoj Ilidži
  15h 12m
  0
 • Uhapšen maloljetnik koji je pretukao radnicu Centra za socijalni rad
  6h 43m
  0
 • Obavještenje o prekidima električne energije
  17h 12m
  0
 • Solarna oluja će sutra pogoditi Zemlju
  4h 15m
  0