Ukidanje nastave na srpskom poruka Srbima da se asimiluju ili isele

26.04.2022. 18:42
0
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je odluka hrvatskog Ministarstva nauke i prosvjete da u Srednjoj stručnoj školi "Marko Babić" u Vukovaru ukine odjeljenja u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćirilici, skandalozna i antievropska, kojom se Srbima poručuje da se asimiluju ili isele.

Linta je naglasio da Hrvatska tom odlukom ne samo da krši sopstvene zakone, već i niz međunarodnih sporazuma koje je potpisala u prethodnom periodu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je ukazao da Zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine garantuje Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Hrvatskoj pravo na vaspitanje i obrazovanje na svom jeziku i pismu, što hrvatska vlast namjerava da ukine "Model A" u pojedinim srednjim školama po kome se kompletna nastava izvodi na srpskom jeziku i ćirilici.

U Vukovaru, istakao je, ovaj model u osnovnoj i srednjoj školi koristi blizu 800 učenika srpske nacionalnosti.

- Krajnji cilj jeste da se raznim pritiscima i manevrima Srbi primoraju da pohađaju nastavu po `Modelu C` po kome se kompletna nastava izvodi na hrvatskom jeziku i latinici uz dodatnih nekoliko školskih časova na srpskom jeziku i ćirilici - naglasio je Linta.

On je podsjetio da je gradska vlast Vukovara na čelu sa proustaški orijentisanim gradonačelnikom Ivanom Penavom 2015. godine izmjenila Statut i zabranila upotrebu srpskog jezika i ćirilice.

Na taj način, dodao je, punih sedam godina krši se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina prema kome Srbi imaju pravo na službenu upotrebu ćirilice i srpskog jezika u opštinama i gradovima gdje čine više od trećine ukupnog broja stanovnika.

Prema popisu iz 2011. godine, Srbi čine više od 33 posto stanovnika u 21 opštini i dva grada - Vukovar i Vrbovsko.

- Srbima u Vukovaru i drugim lokalnim samoupravama gdje je učešće Srba više od jedne trećine stanovništva uskraćeno je pravo na dvojezične table na državnim i javnim institucijama, dvojezične table sa nazivama ulica, naselja, opština i gradova i na dvojezične saobraćajne znakove - zaključio je Linta. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska djeca u Glamoču ni ove školske godine ne uče srpski jezik Srpska djeca u Glamoču ni ove školske godine ne uče srpski jezik
Vraćena ćirilična tabla na zgradu Ustavnog suda Crne Gore Vraćena ćirilična tabla na zgradu Ustavnog suda Crne Gore
Uhapšen jer je napisao “Srbe na vrbe” i “UČK” Uhapšen jer je napisao “Srbe na vrbe” i “UČK”
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  12h 35m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  14h 3m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  12h 15m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  9h 21m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  15h 4m
  0