Укидање наставе на српском порука Србима да се асимилују или иселе

26.04.2022. 18:42
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је одлука хрватског Министарства науке и просвјете да у Средњој стручној школи "Марко Бабић" у Вуковару укине одјељења у којима се настава изводи на српском језику и ћирилици, скандалозна и антиевропска, којом се Србима поручује да се асимилују или иселе.

Линта је нагласио да Хрватска том одлуком не само да крши сопствене законе, већ и низ међународних споразума које је потписала у претходном периоду, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Он је указао да Закон о правима националних мањина из 2002. године гарантује Србима и припадницима других националних заједница у Хрватској право на васпитање и образовање на свом језику и писму, што хрватска власт намјерава да укине "Модел А" у појединим средњим школама по коме се комплетна настава изводи на српском језику и ћирилици.

У Вуковару, истакао је, овај модел у основној и средњој школи користи близу 800 ученика српске националности.

- Крајњи циљ јесте да се разним притисцима и маневрима Срби приморају да похађају наставу по `Моделу Ц` по коме се комплетна настава изводи на хрватском језику и латиници уз додатних неколико школских часова на српском језику и ћирилици - нагласио је Линта.

Он је подсјетио да је градска власт Вуковара на челу са проусташки оријентисаним градоначелником Иваном Пенавом 2015. године измјенила Статут и забранила употребу српског језика и ћирилице.

На тај начин, додао је, пуних седам година крши се Уставни закон о правима националних мањина према коме Срби имају право на службену употребу ћирилице и српског језика у општинама и градовима гдје чине више од трећине укупног броја становника.

Према попису из 2011. године, Срби чине више од 33 посто становника у 21 општини и два града - Вуковар и Врбовско.

- Србима у Вуковару и другим локалним самоуправама гдје је учешће Срба више од једне трећине становништва ускраћено је право на двојезичне табле на државним и јавним институцијама, двојезичне табле са називама улица, насеља, општина и градова и на двојезичне саобраћајне знакове - закључио је Линта. 

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал на хрватском фестивалу: Српска застава скинута са јарбола Скандал на хрватском фестивалу: Српска застава скинута са јарбола
Јако невријеме погодило Хрватску Јако невријеме погодило Хрватску
Од сутра појефтињење горива у Хрватској Од сутра појефтињење горива у Хрватској
Најчитаније
 • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
  22h 43m
  0
 • Видовданско чудо у Српској
  9h 55m
  1
 • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
  10h 53m
  0
 • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
  8h 55m
  0
 • Подигнута оптужница због напада на полицију
  7h 41m
  0